Avem plastic în Dunăre, arată un prim studiu realizat de Centrul de Cercetare REXDAN

Aproape 100 de tone de plastic sunt aduse, anual, de apele Dunării, pe teritoriul României!

Este concluzia unui studiu privind poluarea cu plastic a Dunării în țara noastră, realizat de Centrul de Cercetare REXDAN, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, prin programul „Cu Apele Curate”, în colaborare cu asociațiile Mai Mult Verde și Global Water Partnership România.

Cercetarea a arătat că sectorul românesc al Dunării transportă în medie 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic în fiecare an, cu cele mai mari cantități înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în țară. Probele de aluviuni recoltate din zona Moldova Veche au conținut cantități de câteva ori mai mari decât cele din zonele Gruia și Isaccea, atât la microplastic cât și la macroplastic. Concentrații ridicate de microplastic au fost găsite la suprafața apei și la adâncimi mai mari, indicând faptul că microplasticele sunt transportate, cel mai probabil, fixate pe aluviuni minerale, floră și faună, cu un impact major asupra biosferei acvatice. Microplasticele sunt ingerate de pești și ajung în țesuturile acestora. Bazinele Porțile de Fier I și II servesc ca rezervoare temporare pentru aceste deșeuri, care nu sunt biodegradabile, astfel că după această zonă, valorile înregistrate scad simţitor şi se păstrează constante până la vărsarea în Delta Dunării.

Conform studiului, polimerii cei mai prezenți în apă sunt: polietilena – identificată în toate probele în proporție de 52-86% – ce se găsește în majoritatea ambalajelor alimentare și produselor de uz casnic (pungi și recipiente) dar și polipropilena – prezentă în proporție de 12-26% – ce se găsește în compoziția materialelor utilizate la obținerea unor produse precum capace, dopuri, electrocasnice, bare și țevi.

Studiul a fost realizat în perioada 2022-2023

Este cel mai extins studiu de acest fel realizat în România, în perioada 2022-2023, cu 14 campanii de prelevare (135 de probe), în trei secțiuni de-a lungul Dunării românești: Moldova Nouă, Gruia și Isaccea. Inspirat de o cercetare anterioară, realizată în Austria, acesta susține organizațiile guvernamentale și comunitatea de cercetători în eforturile de prevenire a poluării cu microplastic și a implicat eforturi considerabile din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați – Centru de Cercetare REXDAN, Administrația Fluvială a Dunării de Jos, Institutul National de Hidrologie și Gospodarire a Apelor, Universitatea de Resurse Naturale şi Ştiinţe ale Vieţii Viena (BOKU) și alți parteneri, căroar le mulțumim pentru colaborare”, a declarat prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul UDJG și cercetător Rexdan.

Studiul reprezintă un sprijin pentru organizaţiile guvernamentale care pot direcţiona eforturi către prevenirea poluării cu microplastic. Totodată, informaţiile sunt relevante pentru comunitatea de cercetători şi activişti de mediu, comunitate care poate interveni prin activităţi de remediere sau pervenire a acestui tip de poluare. Tot lanţul trofic este afectat de acest tip de poluare, iar consecinţele sunt diverse,” spune Ionuţ Procop – preşedinte Global Water Partnership (GWP) România.