Cod portocaliu de viscol în județul Brăila



Administrația Națională de Meteorologie a emis cod galben de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, dar și cod portocaliu de viscol în mai multe județe din România, printre care și județul Brăila. 

Conform informațiilor transmise de către meteorologi, codul galben vizează precipitații însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol începând din această seară, 24 noiembrie, ora 18:00 până duminică, 26 noiembrie la ora 18:00. Aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde regiunile sudice și sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă însemnate, de 25 până la 30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40 – 50 l/mp. Vor fi ploi, dar treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie), acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica îndeosebi în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură. Vor fi rafale în general de 60 până la 75 km/h, intervale cu viscol și vizibilitate scăzută. 

Cod portocaliu de viscol, duminică, 26 noiembrie

Conform specialiștilor, avertizarea meteo de cod portocaliu vizează intensificări susținute ale vântului și viscol ce vor fi periculoase și cu un grad de intensitate mare începând de duminică, 26 noiembrie ora 02:00, până duminică la ora 16:00. Astfel, în intervalul menționat următoarele județe din România vor fi sub cod portocaliu de ninsoare și viscol: județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale între 75 și 85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. 

Instituția Prefectului a aprobat planul de măsuri  pentru codul portocaliu  

La sediul Instituției Prefectului din Județul Brăila a avut loc astăzi ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia a fost aprobat planul de măsuri cuprinzând activitățile desfășurate în contextul codului portocaliu emis pentru județul Brăila pentru duminică, 26.11.2023, în intervalul orar 02:00-16:00. 

„Este important ca populația să resimtă cât mai puțin disconfort din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. De aceea fac apel către toți primarii din județ să fie receptivi pentru a asigura fluxul informațional necesar, în timp real, cu privire la evoluţia situaţiei operative. Sunt convins că atât reprezentanții instituțiilor publice, cat și specialiștii din structurile de ordine și siguranță publică își vor face treaba exemplar, astfel încât brăilenii să nu aibă de suferit din cauza condițiilor meteo. În același timp lansez un apel către toți cetățenii să nu se aventureze în trafic decât în cazuri de urgență”, a declarat prefectul județului, Iulian Timofei. 

Mai mult decât atât, se aduce în atenția cetățenilor că, potrivit OUG nr. 37/2023, în cazul în care conducătorul auto se deplasează pe sectoare de drum închise temporar circulației din care rezultă accidente rutiere sau imposibilitatea continuării deplasării, iar echipele de intervenție sunt nevoite să acționeze pentru a scoate vehiculul de pe sectoarele de drum menționate, conducătorul auto va suporta costurile intervenției. 

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila atrage atenția șoferilor brăileni să se pregătească pentru condițiile de vreme severă

Și Inspectoratul de Poliție Județean Brăila se pregătește pentru condițiile de vreme nefavorabilă și insistă ca șoferii să conducă prudent. Se recomandă astfel tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic. 

Printre recomandările polițiștilor se află următoarele: 

    • Înainte de a porni la drum, informaţi-vă asupra condiţiilor meteo-rutiere şi a stării carosabilului, verificați dacă parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire. 
    • Folosiți luminile de întâlnire permanent, şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.  
    • Echipați autovehiculele corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți. Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, atât a conducătorului, cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol! 
    • Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum. Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă sau când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiții de ceață, ninsori abundente. 

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei

  • Păstrați distanţa în mers, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! 
  • Nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic! Efectuați fiecare manevră numai după o temeinică asigurare! Nu vă angajaţi în depăşiri fără a avea o bună vizibilitate! 
  • Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor! 
  • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul  sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi.  
  • Manifestați atenție la pietoni și la alte categorii de participanți la trafic! 

Nu în cele din urmă, se subliniază că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, indiferent de data din calendar.  

Totodată, se atrage atenția și pietonilor, cărora li se recomandă să îşi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brăila a adoptat  măsurile ce se impun a fi luate pentru gestionarea situațiilor generate de aceste fenomene 

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Brăila din 24.11.2023, ora 13.00, au fost hotărâte următoarele: 

– În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, se vor închide preventiv circulaţia pe drumurile naţionale şi judeţene de pe raza judeţului Brăila, la propunerea administratorilor de drumuri/Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. 

În cazul circulaţiei pe sectoare de drum închise temporar circulaţiei publice, cu autovehicule care nu au dreptul legal de a circula pe acestea, din care rezultă accidente rutiere sau imposibilitatea continuării deplasării, fiind necesară intervenţia administratorului drumului pentru înlăturarea efectelor accidentelor sau scoaterea vehiculelor de pe aceste sectoare de drum, administratorul drumului întocmeşte şi transmite contravenientului şi/sau societăţii de asigurări, după caz, un deviz cu contravaloarea intervenţiei, conform Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, art. 45, alin. 61, cu completările și modificările ulterioare. 

În zonele grav afectate, luni se vor suspenda cursurile

– Luni, 27 noiembrie 2023, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, în zonele grav afectate, se vor suspenda cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brăila. 

– În data de 26 noiembrie 2023, începând cu ora 02.00, se instituie serviciul de permanență la toate primăriile din județul Brăila, pentru gestionarea situațiilor de urgență manifestate în zona de competență.  

– Direcția de Sănătate Publică Brăila va informa rețeaua medicilor de familie, precum și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila în vederea asigurării transportului gravidelor la termen, din timp, la unitatea sanitară. Totodată rețeaua de medicină de familie va fi informată în vederea verificării persoanelor ce beneficiază la domiciliul de echipamente medicale de susținere sau de monitorizare a funcțiilor vitale înainte de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase. De asemenea, se va comunica spitalelor să temporizeze externarea pacienților programați, pe această perioadă. 

– Centrele de dializă vor întreprinde demersuri pentru ca pacienții programați în perioada următoare să ajungă în centre înaintea blocării căilor rutiere. 

– Se vor constitui la nivelul fiecărei localităţi spaţii speciale pentru cazarea persoanelor fără adăpost pe perioada manifestării fenomenelor meteorologice specifice sezonului rece.  

Foto:
Administrația Națională de Meteorologie