Comunitatea Rușilor Lipoveni, dublă sărbătoare la mănăstirea Uspenia  

 O delegație a Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila, prof. Maria Milea președinte, a participat în această săptămână la mânăstirea de călugări Uspenia din localitatea Slava Rusă, județul Tulcea, la sărbătoarea anuală Aducerea Sfintei Mahrame de la Edessa (29 august, conform calendarului de rit vechi) și la evenimentul de configurare, catalogare și digitalizare a tezaurului bibliofil din mănăstire. Acestea toate la 140 ani de când s-a sfințit biserica mare din Sfântul lăcaș monastic cu hramul Adormirea Maicii Domnului.  

Etnicii ruși lipoveni s-au bucurat să vadă catalogul-album “Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi și rare. Sec. XVI-XVII” realizat de prof. dr. Anca Libidov (expert în manuscrise slavone) și părintele arhid. Amfilohie Chioc. Este un prim volum ce prezintă patrimoniul bibliofil al mănăstirii, tipărituri vechi și rare păstrate de mai bine de trei secole în biblioteca așezământului monahal din Dobrogea, prin grija călugărilor. Catalogarea documentelor a permis și realizarea unei bibliotecii virtuale a mănăstirii Uspenia.  

La evenimente au participat peste 700 ruși lipoveni din întreaga țară, dar și ÎPS Flavian – Arhiepiescopul Slavei, precum și deputatul Silviu Feodor – președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, acesta din urmă fiind inițiatorul proiectului “Configurarea, catalogarea și digitizarea tezaurului bibliofil din Mănăstirii Uspenia, ca parte integrantă a culturii rușilor lipoveni din România” finanțat de Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și desfășurat în parteneriat cu Episcopia de Rit Vechi a Slavei.  

Deputatul Silviu Feodor a mulțumit statului român pentru „susținerea în păstrarea și promovarea identității minorităților naționale, fiind mediu propice de conviețuire armonioasă a acestora, regiunea Dobrogea fiind cel mai elocvent exemplu al diversității culturale și confesionale”.  

La adresa https://www.psse.ro/ cei interesați pot accesa Biblioteca virtuală a mănăstirii Uspenia.

Foto:
Comunitatea Rușilor Lipoveni din România