Concertul simfonic extraordinar cu orchestra de cameră „George Cavadia”, Alexandru Tomescu și Aurel Bălae – un regal

Filarmonica „Lyra – George Cavadia” a oferit publicului, cu dedicație pentru Ziua Națională a României (1 Decembrie), un concert simfonic extraordinar în seara de 21 noiembrie 2023. 

În holul Casei Tineretului au fost expuse, cu acest prilej, afișe ale evenimentelor organizate de filarmonică, documente din colecțiile Bibliotecii Județene „Panait Istrati” sub semnul „2023 Anul Dimitrie Cantemir”, câteva obiecte de la Muzeul Brăilei „Carol I”, picturi realizate de cursanți ai claselor coordonate de artiștii plastici profesori Nela Constantinescu și Cristian Radu de la Școala Populară „Vespasian Lungu”.

Directorul filarmonicii, prof. col (r) dirijor Petrea Gogu, a ținut să mulțumescă acestor instituții și Teatrului „Maria Filotti”, numindu-i parteneri în organizarea evenimentului. De asemenea, a mulțumit publicului și sponsorilor.

Partituri de Ceaikovski, Caudella, Enescu și Porumbescu au putut fi auzite în concertul simfonic

Concertul susținut de violonistul Alexandru Tomescu, alături de Orchestra de cameră „George Cavadia” a filarmonicii brăilene cu dirijorul Aurel Bălae, invitat de Petrea Gogu să preia bagheta de această dată, a fost pe placul publicului. Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, Op. 35, de Piotr Ilici Ceaikovski le-a trezit celor din sală emoții de o factură specială – partitura fiind una care oferă multiple secvențe de o finețe muzicală aparte, iar Uvertura „Moldova” a lui Eduard Caudella a stârnit – cu siguranță – emoții de altă natură, cumva apropiate de cele simțite la date cum e ziua națională.

La fel s-a întâmplat și la audiția Rapsodiei Române nr. 2, op. 11, a lui George Enescu, care a încheiat concertul, o piesă pe care orchestra de cameră „George Cavadia” sub bagheta lui Aurel Bălae – brăilean de origine – a interpretat-o impecabil. Bineînțeles că au fost foarte apreciate și secvențele oferite ca bis, una dintre ele din „Balada” lui Ciprian Porumbescu.

De asemenea, la finalul acestor bis-uri violonistul Alexandru Tomescu a fost aplaudat și ovaționat de cei prezenți.

Publicul a venit în număr foarte mare la concertul simfonic extraordinar și a aplaudat cu multă căldură atât invitații, cât și membrii orchestrei de cameră „George Cavadia” care au fost, cum s-a putut observa, la înălțimea așteptărilor.  

Foto:
Armanda Filipine