Sprijin de urgență pentru producătorii de cereale și semințe oleaginoase

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a dat startul pentru plata sprijinului de urgență acordat fermierilor din sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase.  

Suma totală aprobată este de peste 274 milioane lei, echivalentul a 55.381.013,95 de euro 

Din această sumă, 147.115.286,60 lei este finanţare externă nerambursabilă pusă la dispoziţia statului român prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar 126.941925,40 lei provin din bugetul de stat prin MADR. 

Acest ajutor are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina. Compensarea se acordă pentru suprafeţele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului, aferente culturilor cu porumb şi/sau orz şi/sau rapiţă şi/sau floarea-soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022. 

„Fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui”, a declarat ministrul Florin – Ionuț Barbu. 

Potrivit MADR, fermierii din sectorul vegetal primesc un sprijin financiar de 2 lei/ litru, pentru 50% din consumul de motorină utilizată pe parcursul anului 2022. 

Sprijinul total din partea Guvernului este de 3,63 lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului. 

Conform legislației în vigoare, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, însă APIA depune toate eforturile pentru a grăbi procesul de primire a banilor.  

Foto:
Pixabay