Conferința regională Zilele Medicale de la Dunărea de Jos, în Galați și Brăila

Medici brăileni și gălățeni s-au reunit, timp de două zile, la conferința regională Zilele Medicale de la Dunărea de Jos, respectiv în 16 – 17 noiembrie. În prima zi, lucrările s-au desfășurat la Galați, iar a doua zi în amfiteatrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila. Manifestarea științifică a fost creditată cu 12 credite EMC. Lucrările prezentate, majoritatea de medici care sunt și cadre didactice la Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF), au adus în fața colegilor aspecte de interes și de noutate, cazuri clinice deosebite – astfel încât activitatea lor medicală să fie valoroasă, iar pacienții să aibă mai mult de câștigat.  

Organizatorii manifestării au fost Facultatea de Medicină și Farmacie (FMF) Galați, Colegiul Medicilor (CM )Galați prezidat de prof. univ. dr. Dana Tutunaru, Colegiul Medicilor Brăila condus, în calitate de președinte, de șef lucrări dr. Cristina Stănescu – medic primar chirurgie plastică. 

Președintele conferinței, prof. univ. dr. Aurel Nechita de la FMF Galați, a participat și la lucrările de la Brăila unde a prezentat lucrarea „Noutăți în tratamentul diabetului de tip 1 la copii”. Pe lângă informațiile de interes din lucrare, medicul profesor Aurel Nechita a ținut să sublinieze în fața audienței de la Brăila o dorință – care nu este doar una personală, respectiv existența unei secții dedicate copiilor bolnavi de diabet care să fie în imediata apropiere a pacienților din Galați și Brăila, situație care ar putea deveni realitate dacă autoritățile s-ar implica în asta. 

Lucrări de interes în conferință, cu noutăți și cercetări aprofundate  

Președintele CM Brăila, șef lucrări dr. Cristina Stănescu, a prezentat o lucrare referitoare la chirurgia plastică în care este specializată. 

Alte teme prezentate în conferință: noutăți în osteoporoză, managementul tensiunii arteriale, actualități în contracepția modernă, particularități la infecțiile virale la copii de 0-5 ani, prematuritatea – recorduri negative, consecințele consumului băuturilor energizante la copii și adolescenți, prevenția – o provocare, complicații la sinuzite netratate, actualități terapeutice în psoriazis, asocieri rare și severe în scleroza multiplă și multe altele. 

A moderat evenimentului brăilean, dr. Dorina Tite – vicepreședinte CM Brăila, Departament Profesional științific, subliniind de fiecare dată importanța aducerii în fața colegilor a noutăților din lucrări, a abordărilor de detaliu – pentru că fiecare pacient trebuie tratat diferențiat, cu interes și atenție, pentru ca și rezultatul relației medic – pacient să dea roade, respectiv să ducă la vindecare. 

Mulți dintre participanții la conferința medicală regională au doctorat sau sunt doctoranzi, semn că își doresc să facă medicina la cel mai înalt nivel. De altfel, dr. Aurel Nechita i-a îndemnat pe medicii tineri să nu rămână încorsetați în rutină și să vină la facultate, să își aleagă teme de cercetare pentru doctorat, ajutând la creșterea calității actului medical. 

Foto:
Armanda Filipine