În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de azi, 18 aprilie, Gorgan Daniela Adeline, comisar șef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila, a prezentat o informare asupra acțiunilor ce urmează a fi desfășurate în următoarea perioadă, în contextul sărbătorilor pascale.
Conform spuselor acesteia, scopul principal al acestor acțiuni este de a realiza un înalt nivel de protecție a consumatorilor, de a aplica legislația în domeniul consumatorilor și de a întări activitățile de informare, consiliere și educare a consumatorilor.
Așadar, printre acțiunile care vor fi desfășurate în următoarea perioadă se numără:
- depistarea, retragerea de pe piață sau de la consumatori a produselor alimentare care prezintă risc asupra sănătății consumatorilor;
- verificarea conformității produselor cu cerințe declarate sau impuse prin reglementări legale;
- verificarea respectării legislației privind informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor prin etichetarea produselor;
- informarea și consilierea consumatorilor asupra drepturilor pe care le au și asupra aspectelor constatate în timpul acțiunilor de control, precum și a operatorilor economici asupra prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor.
Programul stabilit pentru efectuarea controalelor de către comisarii CJPC Brăila va cuprinde mai multe perioade împărțite astfel:
- 8-28 aprilie – se vor verifica produsele de post, alimentele din soia, făina de soia, pastele vegetale tartinabile. La această normă de produse se va verifica conformitatea, modul de depozitare și expunere la comercializare și publicitatea produsului;
- 22-26 aprilie – vor fi verificate produsele din pește, conserve de pește, icre de pește. Se va avea în vedere conformitatea produselor, modul de expunere la comercializare, formarea și depozitarea acestora;
- 15-30 aprilie – vor fi verificate produsele din carne, ouă, produsele de cofetărie și ciocolaterie, patiserie, vopsea de ouă și vin. Și la această categorie se va verifica conformitatea, informarea consumatorilor, modul de depozitare și expunere la comercializare, dar și publicitatea produsului.
Așadar, în această perioadă, CJPC Brăila va verifica permanent dacă sunt respectate normele din domeniul protecției consumatorului, atât la nivelul municipiului Brăila, cât și în cadrul traficului de frontieră, respectiv la Vama Giurgiulești, pentru a preveni intrarea în țară a deșeurilor.
În cazul în care observați orice mică abatere de la normele de păstrare, distribuire, promovare a produselor oferite spre comercializare de diferiți operatori economici, puteți suna la numărul de telefon 021.9551 sau puteți face o reclamație online accesând următorul link. Sediul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor se află la următoarea adresă: Brăila, str. 1 Decembrie 1918, nr. 121.