Critici dure pentru premiul primit de CUP „Dunărea” la topul firmelor brăilene organizat de CCIA Brăila

Secretarul de stat Florin Sergiu Dobrescu din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale critică faptul că regia de apă brăileană, mai precis CUP „Dunărea”, a primit la gala „Topul firmelor brăilene 2023” din partea organizatorului, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, un premiu. 

Liberalul a transmis un comunicat de presă în care numește această distincție „Trofeul de Excelenţă în… Opulenţă” pentru că, susține Dobrescu, „societatea bagă adânc mâna în buzunarele brăilenilor şi le vinde cea mai scumpă apă din România livrată la robinet”.

Creșterea prețului la apă pentru prime, bonusuri, petreceri și plecări în vacanţe cu maşinile de serviciu de zeci de mii de euro

Florin Dobrescu amintește motivele de supărare ale brăilenilor, aceleași care au condus la strângerea celor peste 10.000 de semnături numai în municipiul Brăila, semnături care stau la baza unui proces început de liberalii brăileni cu scopul de a obliga CUP „Dunărea” să scadă tariful serviciilor de apă-canal.  

„Sub diferite pretexte, unul mai mincinos decât altul, CUP Dunărea a tot crescut preţul, de am ajuns să plătim cea mai scumpă apă. Cu banii încasaţi de la brăileni pe un produs de o calitate îndoielnică, în ciuda sumelor imense alocate pentru investiţii, CUP Dunărea le asigură şefilor din instituție un trai de huzur şi susţine salariile a peste 1.000 de oameni, cei mai mulţi angajaţi pe baza carnetului de partid, compania devenind în timp o filială a PSD.

Bani să cumpere maşini de serviciu de lux de 55 mii euro/ bucata au găsit, dar pentru a investi în dotarea cu generatoare a staţiilor CUP aflate în judeţ, pentru ca oamenii să nu mai rămână fără apă, de câte ori pică reţeaua de energie electrică, nu există fonduri şi nici interes, asta înseamnă management performant la CUP Dunărea.

CUP Dunărea este o societate pe profit, care învârte bani grei, cu şefi care trăiesc în lux, cu prime, bonusuri, petreceri, plecări în vacanţe cu maşinile de serviciu de zeci de mii de euro, toată această opulenţă fiind plătită scump din buzunarele brăilenilor”, transmite liberalul în comunicat.  

Silviu Mangiurea (PSD), directorul general şi administratorul executiv al CUP Dunărea, membru în Consiliul Director al CCIA Brăila

Florin Dobrescu: „Camera de Comerţ recunoaşte astfel public, dacă se mai îndoia cineva, că această companie de stat, deţinută în procent de 99,87% de Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila, are un profit fabulos, care o plasează în topul celor mai de succes firme din judeţul Brăila. Trofeul şi diploma acordate pentru performanţa de a vinde cea mai scumpă apă din ţară, în condiţiile în care Dunărea trece prin Brăila, au fost ridicate personal de Silviu Mangiurea (PSD), cel care ocupă atât funcţia de director general, cât şi pe cea de administrator executiv, şi care încasează lunar peste 18.100 lei salariu! De precizat este că Silviu Mangiurea face parte şi din Consiliul Director al CCIA Brăila! Despre CUP Dunărea ar mai trebui amintit că desfăşoară o activitate de tip monopol, fiind operator unic de apă în tot judeţul Brăila, şi că, în ultimii trei ani, a înregistrat un profit de 10,2 milioane lei, conform datelor de la Registrul Comerţului. 

Vorbim practic despre o societate care aparţine administraţiei municipale/ judeţene şi care ar trebui să lucreze în interesul oamenilor, dar în realitate compania administrată de PSD îi lucrează pe brăileni la buzunare. Administraţiile PSD conduse de Marian Dragomir şi Francisk Chiriac folosesc acest serviciu de utilitate publică împotriva oamenilor şi nu în sprijinul lor, aşa cum ar fi fost normal”.