Dezinformarea în mediul online, o problemă în atenția țărilor UE

Comisia Europeană anunță publicarea rapoartelor realizate pe primele șase luni ale anului 2023 de marile platforme online în conformitate cu noul Cod de bune practici privind dezinformarea, cuprins în Regulamentul privind serviciile digitale. Scopul Codului este reducerea răspândirii dezinformării; poate fi accesat la https://digital-strategy.ec.europa.eu/ro/policies/code-practice-disinformation. 

Věra Jourová, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, a declarat referitor la aceste rapoarte: „Dezinformarea reprezintă în continuare unul dintre cele mai mari riscuri pentru spațiul informațional democratic din Europa, inclusiv în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina și alegerile. În 2024, europenii se vor pregăti să se îndrepte către secțiile de votare și toate părțile implicate trebuie să contribuie la combaterea dezinformării online și a ingerințelor străine, pentru a ne proteja spațiul de dezbatere online. Codul se dovedește a fi un exercițiu util, dar noi toți trebuie să facem mai mult. Fac apel la implicarea deplină a platformelor online în aplicarea angajamentelor pe care și le-au asumat în temeiul codului, pentru a contribui la asigurarea unei democrații reziliente”. 

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a afirmat: „Integritatea alegerilor este una dintre prioritățile noastre pentru asigurarea respectării Regulamentului privind serviciile digitale, întrucât intrăm într-o perioadă de alegeri în Europa. Dar ne bazăm pe expertiza dezvoltată de-a lungul anilor inclusiv datorită experienței dobândite prin Codul de bune practici privind dezinformarea”.  

Rapoartele pot fi descărcate de la Centrul pentru transparență la https://disinfocode.eu/ .

Ideal ar fi ca și cititorii să înțeleagă principiile de la care s-a plecat în realizarea Codului european de bune practici privind dezinformarea, pentru că ei sunt principalii beneficiari, iar în caz de știri false sunt primii care suferă.