Dumitru Panaitescu Perpessicius, serbat de elevi la onomastică

Echipa de la Casa memorială „D. P. Perpessicius” și Liliana Șerban, șef secție Memoriale din Muzeul Brăilei „Carol I”, au amenajat o expoziție sub genericul ”Personalități ale spiritualității brăilene” la sediul din strada Cetății nr. 70 pentru a cinsti, la zi onomastică, memoria importantului om de cultură. Este binecunoscută activitatea lui Dumitru Panaitescu Perpessicius (22 octombrie 1891, Brăila – 29 martie 1971, București), sau ar trebui să fie, în ceea ce privește cercetarea manuscriselor lui Mihai Eminescu și publicarea primelor volume din ampla colecție care oferă publicului de astăzi toată creația eminesciană. Sunt cunoscute, bineînțeles, și alte aspecte ale biografiei sale, inclusiv contribuția la existența Muzeului Literaturii Române din București. Inițiatoarea evenimentului a fost colega noastră Armanda Filipine, care ne-a precizat: 

“Eu am dorit să ne aplecăm asupra scriitorului Dumitru Panaitescu, autor care a dorit să își spună și Perpessicius, așa că am provocat o întâlnire la casa memorială, o activitate împreună cu elevi din clasa XII E de la Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius”, pentru a accentua faptul că îi datorăm mult lui Dumitru Panaitescu, și pentru că personalitatea aceasta poate fi un model pentru tânăra generație de astăzi.  

Tinerii au recunoscut că nu citesc singuri poezie, decât ce e în manual. Nu e de mirare, dar tot am ales să deschidem împreună volumul de poezie „Scut și targă” de Dumitru Panaitescu Perpessicius apărut la editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, îngrijit și prefațat de Zamfir Bălan, carte ce se află permanent la casa memorială. I-am rugat pe elevi să citim de-acolo ceva la prima vedere, și chiar dacă limbajul poetic nu e cel cu care ei sunt familiari, experiența va rămâne una de neuitat.  

Mulțumesc Lilianei Șerban și colegelor pentru sprijin. Mulțumesc pe această cale și prof. Elisabeta Piron, directorul Colegiului ”Perpessicius”, pentru buna colaborare, pentru că răspunde de fiecare dată cu bucurie la provocări de acest gen. Mulțumesc profesoarei de limba română Carmen Lăcrămioara Aldea, care a ales să lase activitățile de la liceu și să îl serbeze pe patronul școlii la casa memorială. De altfel, ei oricum ar fi ajuns la expoziție. Dar în felul cum l-am celebrat noi pe Dumitru Panaitescu Perpessicius a fost așa cum ar fi fericit orice autor de literatură să fie pus în valoare: cu opera sa proprie.  

Sperăm că și alți iubitori de literatură, brăileni în primul rând, vor căuta volumul de versuri amintit, descoperindu-l și pe scriitor, nu doar pe istoricul și cercetătorul Dumitru Panaitescu Perpessicius”.   

Foto:
Radu Matei