Expoziție aniversară la Biblioteca “Panait Istrati”

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” organizează, cu prilejul aniversării a 142 de ani de la înființare, o expoziție foto-documentară intitulată “Arc peste timp”. Expoziția a fost realizată de bibliotecara Silvia Iacob și poate fi vizitată la Secția de Împrumut pentru adulți.

La data de  23 august 1881, Regele Carol deleagă prin decretul nr. 2134  deschiderea în urbea Brăila a unei biblioteci publice locale și a unui muzeu științific. Ideea înființării celor două instituții, apare în 1880 ca idee a unui comitet de inițiativă format din Constantin C. Hepites – farmacist, Ieronim Gold – avocat, Christodul Suliotti – doctor în litere și filosofie, Ștefan C. Hepites – profesor și  Zamfir C. Zamfirescu – profesor.

Animatorul comitetului de inițiativă, profesorul Atanasie Popescu, a stabilit că biblioteca a fost concepută și organizată într-o formă enciclopedică, adresată intelectualilor și oamenilor în general.

Biblioteca a funcționat inițial pe strada Rubinelor, apoi, în timp, și-a schimbat locațiile și a primit diferite denumiri: Biblioteca Publică a Comunei, Biblioteca Populară, Biblioteca Centrală a Raionului Brăilei, respectiv Biblioteca Municipală.

Biblioteca s-a aflat în slujba brăilenilor aproape permanent, fiind închisă pentru scurt timp în timpul ocupației orașului din perioada Primului Război Mondial și în perioada pandemiei.

Denumirea de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila a primit-o în anul 1981, odată cu aniversarea a 100 de ani. În 2013, biblioteca își schimbă locația în actualul sediu de pe strada Piața Poligon.

Expoziția „Arc peste timp”, al cărei vernisaj a avut loc ieri, 23 august, reunește volumele aniversare 125, 130, 135 și 140 de ani, medalii și documente apărute sub egida Editurii ”Proilavia” care funcționează în cadrul Bibliotecii Județene.

Cetățenii Brăilei sunt așteptați să viziteze expoziția până la data de 08 septembrie a.c.