Rușii lipoveni serbează în aceste zile Crăciunul, conform tradiției de la care nu se abat, după datele calendarului iulian. Astfel, sărbătoarea Nașterii Domnului are loc pe ritul vechi, decalat față de calendar (gregorian) pe care îl respectăm cu toții în prezent.
În aceste zile, începând cu 7 decembrie, și Brăila este în sărbătoarea Căciunului pe rit vechi prin membrii Comunității Rușilor Lipoveni (CRL), prezidată de prof. Maria Milea. Cu toții, mari și mici, s-au îmbrăcat de sărbătoare, majoritatea în port popular al etniei, și au mers la biserică, la liturghia Nașterii Domnului. Au fost pline toate cele patru biserici lipovenești, chiar și cea care nu are preot, membrii comunității asistând la slubja religioasă.
Ca la majoritarii români, tradițiile de Crăciun la rușii lipoveni înseamnă casa frumos aranjată, deschisă pentru colindători, candele aprinse, masa în familie. Colindul este unul singur, străvechi, reprezentând un cântec despre nașterea Mântuitorului. Colindătorii primesc dulciuri și bani.
„Un repertoriu al colindelor, practic, nu există. Este o singură cântare, <Hristos rojdaeța/ Hristos se va naște>, preluată din slujba specifică sărbătorii Crăciunului prin intermediul căreia este slăvită, mai ales de copii, Nașterea Domnului. Înainte de a porni pe la casele oamenilor, colindătorii trebuie să treacă neapărat pe la locuința preotului, pentru a primi binecuvântarea de a-L slăvi pe Mântuitor”, scrie despre această tradiție Pavel Tudose, membru al CRL Brăila, în cartea sa „Rușii lipoveni din România – istorie și actualitate. Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila – model de conviețuire multietnică în context național și european”. Volumul a apărut în 2015 la Editura Comunității Rușilor Lipoveni din România, printr-un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Meniul din sărbătoarea Crăciunului nu diferă foarte mult de al românilor, dar la rușii lipoveni nu lipsesc răciturile și hreanul.
Sărbătorile pe rit vechi, dedicate Nașterii Domnului, continuă până în 19 ianuarie
Înainte de sărbătoarea Crăciunului, echipa CRL Brăila, în coordonarea președintelui Maria Milea, directorul Școlii Gimnaziale „A. S. Pușkin” din municipiul Brăila, a pregătit și oferit cadouri pentru copiii etnici care învață la Școala „Pușkin”, la Grădinița Arlechino din Brăila, dar și pentru cei care frecventează Centrul Cultural CRL Brăila sau cântă la strană în cele trei biserici cu preot. Au fost oferite 420 de pachete de sărbători, inclusiv cu alimente și produse de curățenie și igienă, oferite și copiilor proveniți din familii aflate în dificultate sau familiilor cu mulți copii din Școala Gimnazială „A. S. Pușkin” unde învață majoritatea membrilor CRL. Gestul de dăruire s-a putut realiza cu sprijinul echipei Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și al deputatului Silviu Feodor.
La 14 ianuarie, rușii lipoveni îl vor serba pe Sfântul Vasile cel Mare, iar Botezul Domnului în 19 ianuarie.
Dacă vă întrebați cumva de ce luminile sărbătorești rămân pe străzile brăilene până la aceastră dată, acum aveți și explicația; s-au păstrat tocmai pentru Crăciunul pe rit vechi. Decizia a fost luată de primarul Viorel Marian Dragomir de la municipiu încă din primul mandat. De altfel, membrii CRL Brăila sunt mereu invitați pe scenele evenimentelor publice cultural-artistice, administrația publică locală dorind astfel să arate că Brăila multietnică arată bine, se comportă unitar și armonios. Acest lucru îl știe, de fapt, orice brăilean, spațiul comunitar fiind unul al dialogului multietnic în limitele civilizației și al bunei conviețuiri. Și nu întâmplător, la slujba de Crăciun pe rit vechi au participat Iulian Timofei, prefectul județului Brăila (care este și membru al CRL Brăila), Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, Viorel Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila.