ITM Brăila: Transportul de marfă, domeniul expus la cele mai multe accidente



Joi, 28 martie 2024, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, a avut loc o întâlnire cu factorii interesați de aplicarea corectă a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă în activitatea de manipulare manuală/mecanizată a coletelor și corespondenței-cod CAEN 5320.

La această întâlnire au luat parte angajatori, lucrători desemnați pe linie de securitate și sănătate în muncă, servicii interne ale unor companii, precum și serviciile externe care asigură consultanță pe linie de securitate și sănătate în muncă.

Transportul de marfă, unul dintre cele mai expuse domenii de activitate la accidente

Transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se produce un număr semnificativ de accidente de muncă (locul 3 și 4 din ultimii ani), având deseori o gravitate mare, ajungând până la deces. O pondere mare în numărul accidentaților în muncă o au lucrătorii care se accidentează în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare la sediul firmelor de specialitate sau pe traseul de coletărie.

Prin urmare, activitatea de prevenire a acestor accidente este o problemă care trebuie să primeze, având în vedere numărul de vehicule și utilaje implicate, diversitatea acestora, tonajul de marfă transportat în fiecare an și avântul luat de activitatea de livrare la domiciliu.

O mai bună coordonare a activității de prevenire, în domeniul securității și sănătății în muncă, realizată de angajatorii implicați, precum și de lucrătorii care au diferite sarcini de muncă și care acționează conform instruirii primite, este punctul de plecare esențial pentru a preveni accidentele de muncă, atât pentru angajatori, cât și pentru  personalul societăților de curierat.

Așadar, în următoarea perioadă vor fi implementate acțiuni care să diminueze expunerea la accidente.

Obiectivele generate de ITM pentru diminuarea accidentelor în domeniul transportului mărfii

ITM Brăila și-a setat un set de obiective pentru următoarea perioadă. Acțiunile desfășurate vor avea ca scop principal oferirea de informații preventive în domeniul securității și sănătății în muncă. Obiectivele sunt următoarele:

  • creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în societățile comerciale care au acest obiect de activitate;
  • realizarea și implementarea evaluărilor de risc, de către angajator, privind securitatea şi sănătatea lucrătorilor în timpul activităților de manipulare;
  • coletărie și corespondență;
  • întocmirea planului de prevenire şi protecție, de către angajator, bazat pe evaluarea riscurilor;
  • elaborarea de instrucţiuni  proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementarilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor;
  • asigurarea, de către angajator, a instruirii suficiente şi adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toți lucrătorii angrenați în activitatea de manipulare a coletelor/ corespondenței, atât la locul de depozitare și sortare,  pe parcursul desfășurării logistice cât și în cazul transferului coletelor și corespondenței cu ajutorul mijloacelor auto. Verificarea consemnării instruirii în fișa de instruire individuală a lucrătorilor;
  • implementarea de măsuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru menținerea stării de sănătate a angajaților.