Ziua Jandarmeriei Române, sărbătorită la Brăila



În acest an, Jandarmeria Română sărbătorește 174 de ani de la momentul istoric al acordării statutului juridic, mai exact la data de 3 aprilie 1850, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Cu această ocazie, Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J.) Brăila a pregătit mai multe activități preventiv-educative și de informare.

Activitățile dedicate Zilei Jandarmeriei Române debutează astăzi, în Parcul Monument – zona Rondou, și se vor desfășura între orele 14:00 și 19:00. Elementul de noutate al acestei aniversări este cea mai recentă autospecială intrată în dotarea Jandarmeriei Brăila menită să intervină în situații de urgență sau calamități naturale.

Vor fi prezenți colegi de la Biroul Resurse Umane, compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale, Detașamentul 1 Jandarmi Mobil și doi dintre câinii de serviciu ai Jandarmeriei Brăila, Lord și Fedor.

Începând cu ora 17:00, tot în zona Rondou din Parcul Monument, se vor desfășura exerciții de disciplinizare a câinilor de serviciu și de prindere a unui infractor, dar și de autoapărare.

Ziua Porților Deschise la sediul  Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila

Marți, 2 aprilie, Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J.) Brăila își va deschide porțile, la propriu, pentru vizitatori, în intervalul orar 09:30-14:00. Sediul jandarmeriei brăilene se află pe strada Industriei, nr. 1 din municipiul Brăila.

La ora 10:30, câinii de serviciu ai Jandarmeriei Brăila vor păși elegant prin fața publicului spre a fi admirați, apoi vor exemplifica misiunile lor. Ulterior, vor fi executate exerciții demonstrative de autoapărare și intervenție profesională, iar colegii din cadrul grupei Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale vor simula intervenția în cazul unui atac asupra unui transport de valori.

În cadrul acestui eveniment, jandarmii vor expune publicului tehnica și autospecialele folosite în misiuni. Se va vorbi despre dotarea specifică unui luptător din grupa Intervenție Antiteroristă și Acțiuni Speciale, despre ținuta unui jandarm pregătit pentru restabilirea ordinii publice și despre dotarea echipajelor pentru misiunile de patrulare.

Cei interesați de o carieră în Jandarmeria Română pot obține mai multe detalii de la colegul din cadrul Biroului Resurse Umane prezent la activitate. Cu ocazia aceasta, Jandarmeria Română își dorește ca prin vocea celor de la compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale să se reamintească mai multe prevederi legale care, respectate de toți cetățenii, oferă ordinea și liniștea publică în viața comunității.

În final, jandarmii brăileni lansează către toți cetățenii următorul mesaj: „Ne dorim ca <ziua noastră> să ne găsească în mijlocul comunității, iar brăilenii de toate vârstele să aibă ocazia de a cunoaște mai bine această armă, atribuțiile și misiunile specifice pe care le desfășurăm zi de zi, în slujba lor.”

Informații de background:

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când,  printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcționare. Legea stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranței publice, ținerea unei bune orânduieli și ducerea în îndeplinire a legilor.

În ceea ce privește executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale, și un serviciu extraordinar, pe care îl executa la solicitarea autorităților. De asemenea, era prevăzută pentru executarea serviciului extraordinar constituirea de subunități mobile.

De-a lungul timpului, Jandarmeria Română a trecut printr-un amplu proces de modernizare, în special în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Cele mai importante momente din istoria Armei Jandarmeriei Române sunt descrise pe site-ul oficial, www.jandarmeriaromana.ro  și pe pagina oficială a Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, www.jandarmeria-braila.ro.

Foto:
IJJ Brăila