1135: Se naște Moise Maimonide (d. 1204), filosof, învățat evreu din Evul Mediu. Maimonide este considerat cel mai important înțelept al Iudaismului din perioada medievală a istoriei. Opera sa principală, Călăuza șovăielnicilor, publicată în limba arabă (cca. 1190), în care propune o formulă alegorică de interpretare a textelor sfinte, pentru anularea contradicțiilor dintre învățătura lui Dumnezeu relevată în Tora, cunoștințele oferite de științele naturii și filosofie, a exercitat o influență asupra dezbaterilor religioase și filosofice din iudaism și creștinism până în secolul al XVIII-lea.
1392: Prima atestare documentară a orașului Roman în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei.
1633: Se naște Miron Costin (d. 1691), cronicar moldovean, cea mai însemnată personalitate a literaturii românești din Moldova secolului al XVII-lea. În 1672 este perioada în care compune poemul filosofic Viața lumii. Cronica Țărilor Moldovei și Munteniei (Cronica polonă) este scrisă în polonă sub formă de epistolă și încearcă demonstrarea romanității poporului nostru și a latinității limbii, având drept scop, nemărturisit direct, să-i determine pe polonezi să ajute spre eliberarea din jugul otoman. Miron Costin oferă astfel creștinătății, înaintea Descrierii Moldovei a lui Cantemir, posibilitatea să afle date despre istoria, geografia și organizarea politică a românilor. Scrie „Letopisețul Țării Moldovei de la Aron Vodă încoace …” (1675), mult mai analitic decât acela al lui Ureche, pe care îl continuă. Lucrarea se remarcă prin simțul de observație bine dezvoltat, preferința pentru anecdotă, gradarea intensității acțiunii, toate acestea contribuind la o varietate stilistică pregnantă.
1758: Se naște Alexandru Șuțu (d. 1821). A fost un domn al Moldovei, caimacam și domn al Țării Românești. A fost dragoman al Flotei (1797 – 1799), mare dragoman al Porții Otomane (martie 1799 – septembrie 1802). Numit domn în Moldova în locul lui Constantin Ipsilanti, care era bănuit de legături cu rușii. Se presupune că a murit otrăvit de eteriști care îl priveau ca pe o piedică în calea revoluției lor.
1806: Joseph Bonaparte este proclamat rege al Napoli de către fratele său Napoleon.
1821: Întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu, conducător al revoluției din Țara Românească, și Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei. În ciuda unor grave divergențe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia județele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia și județele de câmpie sub cea a lui Tudor.
1830: Se încheie lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituționale de pe teritoriul României.
1842: Anestezia este utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.
1844: Se naște Paul Verlaine (d. 1896), poet francez. El aparține curentului simbolist și este unul dintre cei mai citiți dintre poeții francezi. Este privit de simboliștii francezi ca șef al curentului.
1853: Se naște Vincent Van Gogh (d. 1890), pictor olandez. A fost un pictor neerlandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au dus la sinucidere. Printre operele sale semnificative se numără Mâncătorii de cartofi, Portretul doctorului Gachet, Noapte înstelată, Seria Floarea soarelui, Iriși, Camera din Arles.
1856: Pacea de la Paris pune capăt Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte. Printre altele, Marea Neagră este declarată neutră.
1858: Americanul Hyman Lipman, din Philadephia, înregistrează patentul creionului cu gumă de șters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată.
1866: Locotenența domnească publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a Principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicității un manifest, la 2 aprilie 1866, cu același sens.
1867: Achiziția teritoriului Alaska: Statele Unite au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.
1874: Se naște Nicolae Rădescu (d. 1953). A fost un militar de carieră (general de corp de armată adjutant) și om politic, cel de-al 45-lea și ultimul prim-ministru al unui guvern român liber înainte de instaurarea regimului comunist în România.
1889: Este înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României (astăzi, Agenția Națională de Presă ROMPRES).
1899: George Bacovia debutează în revista „Literatorul” din București cu poezia „Și toate”, sub semnătura V. George.
1899: Moare Lascăr Catargiu (n. 1823). A fost un om politic român din secolul al XIX-lea, ministru în varii guverne, președintele Camerei Deputaților și cel de-al șaselea prim ministru al României pentru patru mandate.
1913: Se naște Marcu Botzan (d. 2011). A fost un inginer agronom român, ales ca membru al Academiei Române (corespondent – 1991 și titular – 1993). A desfășurat o activitate de pionierat prin organizarea cercetării științifice din specialitatea irigării culturilor agricole, fiind considerat drept șef de școală în domeniul îmbunătățirilor funciare din România.
1923: Se naște Viorel Cosma (d. 2017), muzicolog, critic muzical și lexicograf român. Viorel Cosma este coautor al libretului operetei Lăsați-mă să cânt de Gherase Dendrino (1954), reprezentată în România, Germania, URSS Austria, Belgia, Olanda, Bulgaria, Cehoslovacia etc. Ca muzicolog a publicat peste 100 de volume (în limbile română, engleză, germană, rusă, bulgară, japoneză) cu caracter istoriografic, monografic, lexicografic, epistografic, precum și ediții de critică muzicală, muzicologie-comparată, antologii, ghiduri.
1925: Moare Rudolf Steiner (n. 1861). A fost un filosof, esoterist, artist, pedagog și gânditor social austriac, fondator al antroposofiei, pedagogiei Waldorf, euritmiei, agriculturii biodinamice și medicinei antroposofice. A inițiat concepția despre tripartiția socială, economia asociativă și a proiectat mai multe clădiri după principiile arhitecturii organice.
1929: Este dată în funcțiune linia telefonică directă București – Budapesta.
1938: Se naște Tudor Ghideanu (d. 2022), filosof și eseist român. A colaborat la realizarea unor lucrări de referință, printre care Istoria filosofiei românești (Editura Academiei, 1985). Autor a zeci de articole și studii de specialitate, publicate în Cronica, Convorbiri literare, Ateneu, Tribuna, Revista de Filosofie.
1943: Moare Maria Restituta Kafka (n. 1894), soră medicală, opozantă a regimului nazist. A fost o călugăriță franciscană austriacă, soră medicală executată de naziști după ce a refuzat să înlăture crucifixele din saloanele spitalului și să-i trateze preferențial pe pacienții „arieni” față de cei „nearieni”. A fost beatificată de papa Ioan Paul al II-lea în anul 1998.
1945: Moare Victor Ion Popa (n. 1895). A fost un om de teatru și literat polivalent care a adus, prin opera sa dramatică, regizorală și pedagogică, o contribuție însemnată la evoluția teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale. A fost, vreme de aproape cincisprezece ani, unul dintre colaboratorii constanți ai postului național de Radio, unde a ținut conferințe dedicate literaturii și teatrului.
1946: Se înființează Opera de Stat din Timișoara
1946: Sunt restabilite relațiile diplomatice cu Iugoslavia; primul ambasador postbelic al României în această țară a fost omul de cultură Tudor Vianu.
1951: UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand (autori J. Eckert și J. Mauchly) Oficiului de Recensămînt al SUA.
1960: Intră în funcțiune prima stație meteorologică automată din România.
1968: Se naște Céline Dion. Supranumită „regina muzicii pop”, deținătoare a Ordinului Canadei și a Ordinului Național al Québecului, este o cântăreață de muzică pop, textieră și actriță. S-a născut într-o familie numeroasă, având o situație financiară precară. A devenit cunoscută în lumea francofonă după ce René Angéli, ce urma să-i devină soț, și-a ipotecat casa pentru a-i finanța producerea primul album. În 1990 a lansat Unison, material discografic ce i-a adus popularitatea în America de Nord și în alte țări anglofone.
1971: Se naște Elena Jemaeva. Este o fostă scrimeră azeră de origine rusă. A fost prima femeie campioană mondială la sabie, o armă care le-a fost mult timp interzisă.
1981: Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, este împușcat și rănit, în fața unui hotel din Washington, D.C., de către un necunoscut cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.
1987: La o licitație Christie’s, o companie de asigurări japoneză a cumpărat unul dintre tablourile Floarea-soarelui, al lui Vincent Van Gogh, la un preț record de 24,75 milioane de lire sterline.
1993: Moare Edgar Papu (n. 1908), specialist în literatură comparată, filosof al culturii. A fost un eseist și critic literar român, profesor universitar, ales ca membru post-mortem al Academiei Române (în 2006). Este considerat unul dintre cei mai importanți comparatiști români postbelici, autorul unor studii de literatură universală și teorie literară. Una dintre cărțile sale fundamentale este Barocul ca tip de existență (1977).
2001: Rezultatele recensământului sunt anunțate la Beijing. Conform acestuia, în Republica Populară Chineză trăiesc 1.265.830.000 de oameni (excluzând Hong Kong și Macao).
2003: Moare Vasilica Tastaman (n. 1933), actriță româncă. S-a născut la 6 octombrie 1933 în Brăila. A debutat în 1949 pe scena Teatrului Maria Filotti. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giulești și Bulandra. În 1981 s-a stabilit în Suedia unde a jucat pe scena teatrului din Malmö. A fost căsătorită de două ori, cu fostul jucător și antrenor de fotbal Emeric Jenei și actorul Dan Tufaru. Din prima căsnicie are un băiat, Călin Jenei și o fată Janne Jenei. Printre filmele în care a jucat se numără D-ale carnavalului (1959), Telegrame (1960), Aproape de soare (1961).
2005: La televiziunea Al Jazeera a apărut o înregistrare cu cei trei români răpiți în Irak. Lângă ei apăreau două persoane mascate cu mitraliere. Marie Jeanne Ion a spus în engleză că răpitorii nu doresc nimic în schimbul lor. Toți analiștii au dedus că este vorba despre o situație atipică de răpire.