La mulți ani, Marius Manole!

Marius Manole, un actor emblematic pentru viața teatrală a Brăilei între anii 2002-2004, împlinește astăzi 45 de ani. 

A debutat pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, în 2002, cu rolul Paulie în piesa „Drept ca o linie” de Luis Alfaro, în regia lui Radu Apostol. A făcut un rol de excepție alături de Liliana Ghiță și Valentin Terente, alți doi prestigioși actori ai trupei brăilene. 

Până în 2004, a mai jucat în spectacolele: „Comedia erorilor” de William Shakespeare, regia Attila Szabo, în rolul Dromio din Efes; „Caragiale…Fantasticul” după I.L. Caragiale, regia Constantin Codrescu, în rolul Prichindel; „Plaja” de Peter Asmussen, regia Radu Afrim, în rolul Proprietarul; „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, regia Radu Nichifor, în rolul Nicolo. 

De altfel, în emisiunea ”Profesioniștii” realizată de Eugenia Vodă la TVR1, Marius Manole a declarat că perioada petrecută la Brăila și colaborarea cu colegii săi de scenă și directorul de atunci, Veronica Dobrin, a fost una dintre cele mai frumoase perioade a vieții sale profesionale. 

Multe dintre spectacolele sale au fost apreciate și premiate de-a lungul timpului, dar importante pentru viața culturală a Brăilei sunt Marele premiu pentru „Drept ca o linie” la Festivalul de Teatru Imagine (2002); Premiul special pentru „Drept ca o linie” la Festivalul de Teatru Contemporan Braşov (2002); Premiul pentru „Tineri Creatori” acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru rolul Puck în „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare (2003). 

A continuat să-şi construiască cariera la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde a jucat în zeci de spectacole, dar  a avut colaborări și cu alte instituții de spectacol: Teatrele „Act”, de „Comedie”, „Metropolis”, ”Odeon” și multe altele. S-a implicat deopotrivă în coregrafie și în cinematografie. 

Mai multe despre această carieră remarcabilă puteți afla de pe site-ul https://www.tnb.ro/. 

Foto:
Facebook Marius Manole