Liceul cu Program Sportiv, prea puțin sprijinit de administrația locală

După cum transmite, într-un comunicat pe care și-l asumă și în calitate de președinte al Organizației Municipale PNL Brăila, prof. dr. Cătălin Canciu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, este nemulțumit de sprijinul oferit de administrația locală Liceului cu Program Sportiv (LPS), locul de unde cândva au plecat mari campioni.

LPS are nu mai puţin de 31 de ani de existenţă, timp în care s-a degradat de la an la an, sub ochii nepăsători ai administraţiei locale. Elevii, mulţi dintre ei cu rezultate notabile, s-au pregătit cum au putut, în condiţii improprii, într-un bazin de înot care se prăbuşeşte sau pe un stadion de atletism scos complet din circuit. Copiii au fost nevoiţi să se antreneze de cele mai multe ori pe Stadionul Municipal, şi el aflat în paragină, pe pista de dirt-track, o suprafaţă extrem de dură pentru sportivi.

La sfâşitul lunii octombrie, după atâţia ani de nimic, aflăm că s-a finalizat pista de atletism din spatele bazinului descoperit, investiţie realizată cu finanţare de la Primăria Brăila, o mărgică mult prea mică pentru o administraţie PSD atât de mare, aşa cum se crede. Pista are 120 metri şi patru culoare, iar copiii se pot antrena acum şi pentru sărituri la 100 metri garduri. Suma plătită pentru pista sintetică este doar 16.600 lei. Ne întrebăm, justificat: de ce le-a trebuit atât de mulţi ani celor din administraţia PSD să facă această investiţie?!?”, spune Cătălin Canciu.

Vechiul stadion de atletism, devenit groapă de gunoi

Inspectorul general dă exemplu, pentru a-și susține criticile la adresa administrației locale, starea în care a ajuns vechiul stadion de atletism. 

„Un exemplu de toată jena este Stadionul de Atletism, construit în deceniul 1970, printre puţinele din ţară cu opt culoare, potrivit chiar şi pentru competiţii internaţionale, care se află în paragină, neatins de mai bine de 16 ani, acum mort şi îngropat. Aici s-au antrenat campioni ai atletismului românesc şi mondial precum Anişoara Cuşmir, Adelina Gavrilă, Gina Panait, Ionuţ Pungă, Doru Oprea. Pleiada de campioni scoasă de la Brăila nu a impresionat însă politicienii PSD, care au avut mereu alte priorităţi. În atâţia ani de când Stadionul de Atletism a devenit o groapă de gunoi, niciun senator sau deputat PSD nu a fost interesat, în atâtea mandate, să rezolve o problemă, un litigiu la acest obiectiv sportiv. Pe scurt, terenul este al Primăriei Brăila, iar pista şi vestiarele sunt în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului. De ani de zile acest litigiu pare imposibil de rezolvat, responsabilitatea fiind pasată de la o autoritate la alta. De râs este că, în urmă cu câţiva ani, în condiţiile în care stadionul nu mai era funcţional, Ministerul Tineretului şi Sportului a investit aproximativ 20 de mii euro pentru modernizarea vestiarelor aflate chiar lângă pistă, vandalizate ulterior. În prezent, brăilenii care se plimbă prin parc văd ruinele clădirii care adăpostea vestiarele, cabinetul medical, cabinele de toaletă şi de duş, totul arată ca după război. Încăperile sunt pline de gunoaie, pereţii – interiori şi exteriori – sunt acoperiţi de graffiti, uşile şi ferestrele au dispărut. Fosta pistă este acoperită de bălării şi de pietre, deşi la un moment dat, mai mulţi voluntari s-au implicat serios şi au curăţat spaţiul de buruieni, în speranţa că autorităţile locale vor fi impulsionate să facă ceva. După această curăţenie făcută de voluntari, buruienile au crescut la loc, unele depăşind un metru înălţime, inclusiv pe terenul înconjurat de pistă, acolo unde se pregăteau aruncătorii de ciocan sau de suliţă”, subliniază Cătălin Canciu – imaginile sunt grăitoare. 

Prea multe hârtii, nicio rezolvare

”Primăria Brăila, în mandatele fostului primar PSD Aurel Simionescu (8 ani), dar şi în mandatele actualului primar PSD Marian Viorel Dragomir (7 ani), a găsit mereu scuza lamentabilă că s-au transmis mai multe solicitări la Ministerul Tineretului şi Sportului în vederea preluării pistei de atletism, dar că nu s-a primit niciun răspuns favorabil. De multe ori, aşa cum ne-am obişnuit în birocraţia românească, nu este suficient să trimiţi doar un document sau chiar un set de documente, trebuie să te implici mai mult, nu să trimiţi hârtii doar cât să-ţi acopere şi să-ţi scuze neputinţa, iar în rest să te dai victimă”, subliniază liberalul Cătălin Canciu.