Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, ucis într-un accident aviatic

Agențiile de presă au anunțat astăzi dimineață decesul liderului și fondatorului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion în Rusia, petrecut miercuri seară.

Potrivit Agerpres, aeronava, care efectua o cursă de la Moscova spre Sankt Petersburg, s-a prăbușit la scurt timp după decolare în regiunea Tver. Toți pasagerii aflați la bord au fost găsiți decedați. Alături de Prigojin, la bordul avionului se afla și Dmitri Utkin, principalul comandant al grupării.

Rosaviatsia a informat că aeronava privată, un Embraer-135, aparținea societății MNT-Aero, specializată în transporturi comerciale.

Comitetul de anchetă rus a emis un comunicat de presă prin care anunță demararea unei anchete pentru „încălcarea reglementărilor de securitate în transportul aerian”. O echipă de anchetatori a fost deja trimisă la fața locului pentru a determina cauzele accidentului.

Evgheni Prigojin a câștigat notorietate prin acțiunile sale în Ucraina, în special în luptele violente pentru orașul Bahmut. Mercenarii săi, recrutați din închisorile rusești, au reușit să captureze orașul în luna mai a.c. În iunie, Prigojin a fost în fruntea unei rebeliuni împotriva Ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a Statului Major rus. În iulie, președintele rus Vladimir Putin l-a etichetat drept trădător, fără a menționa explicit numele său.

Președintele american, Joe Biden, a declarat pentru jurnaliști că „nu este surprins” de posibila moarte a lui Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner.

Sursa: Agerpres