Noi sume de bani prin PNRR

Comisia Europeană a trimis a doua tranșă, de 2,76 miliarde euro, către România reprezentând sume prin Mecanismul de redresare și reziliență. Pratic, banii reprezintă sume pentru plăți ale unor proiecte incluse în Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).  

Această plata este sub formă de granturi și de împrumuturi. Reprezentanții Comisiei afirmă că ”plata este răspunsul la faptul că România a îndeplinit 49 de jaloane și ținte cuprinse în PNRR. Ele acoperă reforme esențiale în domeniul tranziției verzi și digitale, referitoare și la adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud utilizate în sectorul public. De asemenea, România a propus reforme care vizează îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor publice, promovarea turismului și a culturii, dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătății, îmbunătățirea colectării impozitelor și a sustenabilității pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului educațional, precum și consolidarea independenței sistemului judiciar și consolidarea acțiunilor de combatere a corupției”. 

În decembrie 2022, echipa românească trimitea la Comisia Europeană o cerere pentru 2,8 miliarde euro, dar răspunsul nu a fost pe măsura așteptărilor. În iunie 2023, Comisia a adoptat o evaluare preliminară și a constatat că jaloanele legate de investițiile în energie nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Dar cum unele măsuri pentru îndeplinirea jaloanelor restante fuseseră luate, avizul Comitetului economic și financiar a fost pozitiv cu privire la cererea de plată a României privind plata fondurilor legate de cele 49 de jaloane și de ținte care au fost evaluate ca fiind îndeplinite în mod satisfăcător. 

PNRR cuprinde proiecte ce vor fi finanțate european cu granturi și împrumuturi în valoare de peste 29 miliarde euro. Țara noastră a primit, în decembrie 2021, o plată de prefinanțare de 3,7 miliarde euro și alte 2,6 miliarde euro, în octombrie 2022, pentru că a îndeplinit 21 de jaloane și ținte incluse în prima cerere de plată.