Normele sanitar-veterinare pentru comercializarea cărnii de miel și a altor produse de origine animală

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de joi, 18 aprilie 2024, ora 10:00, au fost prezentate acțiunile ce vor fi întreprinse în perioada imediat următoare de instituții reprezentative, în contextul sărbătorilor pascale.

Pe lista ședinței de lucru a Colegiului Prefectural s-a aflat o informare din partea directorului executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila, Peltea Costică, în ceea ce privește acţiunile de supraveghere sanitară veterinară care vor fi întreprinse în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor pascale din anul 2024, în domeniul igienei şi al sănătăţii publice sanitare veterinare.

Conform raportului prezentat de directorul executiv al DSVSA Brăila, consumul de alimente de origine animală va crește în perioada imediat următoare. De aceea, atât cei care comercializează, cât și cei care cumpără de la diverși producători trebuie să aibă în vedere anumite norme de igienă sanitară care să prevină apariția toxiinfecțiilor alimentare de orice fel.

Comercializarea mieilor vii

Atât vânzătorii, cât și cumpărătorii trebuie să știe că mieii vii se pot comercializa doar în locuri special amenajate. Mai mult, comerciantul are obligația de a avea un certificat sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii și un formular de mișcare F2. Totodată, mieii dați spre vânzare vor trebui individualizați, adică să aibă crotalie dublă din care una cu microcip.

Mieii se vor putea comercializa și la abatoarele autorizate sanitar-veterinar. În acest caz, mieii trebuie să fie însoțiți de următoarele documente:

  • certificat sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii;
  • formular de mișcare F2 (pentru mieii proveniți din gospodăriile populației;
  • document de mișcare a animalelor vii (pentru mieii proveniți din exploatații profesionale);
  • informații lanț alimentar.

În cazul unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați pentru sacrificare nu se va putea efectua fără autorizarea autorității competente.

Comercializarea mieilor sacrificați

Mieii vor fi sacrificați în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine. Abatorul sanitar veterinar de pe teritoriul județului Brăila autorizat în acest sens este SC DINAMEL TRADE SRL, aflat pe Șoseaua Baldovinești, nr 16, Brăila. Mieii pot fi sacrificați în urma unei solicitări emise de fermieri.

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în centre organizate în condițiile legii. Centrele vor fi amenajate temporar și trebuie să fie asigurate sanitar veterinar permanent. Mai mult, spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone unde nu s-au impus restricții din motive de sănătate a animalelor.

Funcționarea acestor spații amenajate se realizează numai la solicitarea scrisă a primăriilor, a prefecturilor, a fermierilor sau a crescătorilor, în urma unei analize de risc și a evaluării obiectivelor.

Activitatea de sacrificare a mieilor în spațiile amenajate temporar se va putea realiza strict în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024, între orele 07.00 – 17.00.

În perioada dinaintea sărbătorilor pascale, respectiv 2-4 mai 2024, reprezentanții DSVSA Brăila împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brăila vor efectua controale în trafic asupra mijloacelor auto pentru transportul ovinelor vii, precum și asupra mijloacelor auto personale.

Persoanele care vor să achiziționeze carne de miel trebuie să știe că mieii sacrificați corespunzător, legal și conform normelor de igienă sanitară prezintă în zona carcasei o marcă de sănătate de formă ovală. În cazul sacrificării la un centru amenajat, carcasa de miel va trebui sa aibă o marcă de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de un cod acordat de DSVSA Brăila.

Mieii sacrificați în gospodăria proprie nu se marchează, iar carnea și produsele rezultate din aceștia se utilizează doar pentru consumul familial.

Comercializarea ouălor

În ceea ce privește comercializarea ouălor, ele trebuie să provină din centre de ambalare autorizate, de unde vor fi transportate legal și marcate cu un cod de identificare al exploatației. Conform raportului prezentat de DSVSA Brăila, ouăle românești sunt  marcate și cu data durabilității minimale care este de 28 de zile de la ouat. Sunt interzise de la comercializare ouăle cu coaja crăpată sau lovită, precum și ouăle de palmipede (rațe, gâște).

Comercializarea laptelui și a produselor lactate

Latele și produsele lactate se pot comercializa de către crescătorii de animale în spațiile autorizate, respectiv în piețele agroalimentare, doar dacă aceștia dețin următoarele documente:

  • document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul;
  • fișa de sănătate a animalelor;
  • carnet de sănătate al vânzătorului, cu viza medicului uman;
  • buletin de analiză din care să rezulte conformitatea laptelui crud.

Mai mult, trasabilitatea brânzeturilor obținute de micii producători se asigură prin aplicarea unor metode de etichetare care să conțină informații referitoare la:

  • denumirea produsului;
  • numele producătorului;
  • locul producerii;
  • data obținerii.

Comercializarea peștelui și a produselor din pescuit

Peștele și produsele din pescuit se comercializează în spații și în locuri înregistrate sanitar-veterinar care îndeplinesc cerințele legale stabilite pentru desfășurarea acestei activități, însoțit de etichete și alte documente, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură sau sunt capturate din mediul sălbatic.

Peștele și produsele din pește nu trebuie să fie infestate cu paraziți vizibili și trebuie așezate pe pat de gheață pe toată perioada de expunere și comercializare.

La această ședință a fost prezent prefectul județului Brăila, Iulian Timofei, noul subprefect al județului Brăila, Dragoș Gelu Fătu și alți reprezentanți ai instituțiilor subordonate prefecturii.