Pe 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului

Începând cu anul 1999, pe data de 19 noiembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Cu ocazia acestei zile, celebrarea la nivel mondial a bărbatului a devenit un prilej prin care se evidențiază valoarea pozitivă a tuturor bărbaților și băieților din lume. 

Se aduce aminte astfel că trăim într-o lume în care egalitatea între femei și bărbați reprezintă un drept fundamental. Totodată, a devenit o condiție necesară pentru dezvoltarea relațiilor dintre sexe, a coeziunilor sociale și nu în cele din urmă a evidențierii modelelor masculine. 

S-a observat că oamenii încă persistă în promovarea unor stereotipuri rigide, precum că bărbații nu plâng sau că bărbații și băieții nu au nevoie de ajutor, considerându-se că ei, în natura lor biologică, nu întâmpină situații pe care să nu le poată rezolva. Cu acest prilej, se pune accentul pe sănătatea fizică, mentală și socială a bărbaților, dar și a băieților.  

Așadar, există o mare varietate de moduri prin care se poate marca Ziua Internațională a Bărbatului. Pentru acest lucru pot fi luate  în considerare următoarele obiective: să se aprecieze modelele masculine din țara sau locația ta, să se recunoască contribuția bărbaților și a băieților, să se îmbunătățească sănătatea masculină prin diferite acțiuni, să se combată discriminarea si dezavantajele dintre genuri și să se promoveze relațiile pozitive de gen, potrivit https://www.internationalmensday.info/about.

În România, Ziua Bărbatului se sărbătorește din 2016

Ziua Bărbatului este celebrată ca sărbătoare oficială a statului român din anul 2016, când Parlamentul României a votat pentru sărbătorirea acesteia. Pentru a aniversa această sărbătoare, în România a fost inițiată o campanie „Bărbați de Succes” de către Zile Și Nopți, ghid te tip city-guide din România și susținută de brandul Nivea Men și postul de radio Rock FM.

În cadrul acestei campanii, românii au votat online pe site-ul www.barbatidesucces.ro care sunt cei mai de succes bărbați din România în anul 2023. Fiecare persoană care a votat a avut posibilitatea să enumere trei bărbați de succes din România. Locul 1 a primit 100 de puncte, locul 2 a primit 66 de puncte, iar locul 3 a primit 33 de puncte. Perioada în care s-au strâns voturile a fost 15 septembrie -15 octombrie, timp în care au votat 4.179 persoane. În top 10 se pot regăsi sportivi, artiști și oameni de afaceri cum ar fi: Tudor Chirilă, Victor Rebengiuc, Gheorghe Zamfir sau David Popovici. Cei care sunt curioși să afle care este topul celor mai de succes bărbați pot afla accesând următorul link: Cei mai de succes bărbați din România în 2023 (barbatidesucces.ro).

Pe data de 19 noiembrie, de Ziua Internațională a Bărbatului, va avea loc și tragerea la sorți a câștigătorilor campaniei Bărbați de Succes. Cei care au votat în această campanie vor avea posibilitatea de a câștiga unul dintre premiile puse la bătaie: o excursie într-o destinație exotică, pentru două persoane, în valoare de maximum 15.370 lei și 50 de kit-uri de produse Nivea Men, un kit valorând 108,17 lei. Câștigătorii vor fi anunțați pe site-ul www.zilesinopti.ro, www.barbatidesucces.ro și pagina de social media www.facebook.com/zilesinopti.

Foto:
Zileșinopți/Facebook