Plafon de 1.000 de lei pentru plățile și încasările în numerar

Din data de 11 noiembrie au intrat în vigoare modificările și completările aduse plafoanelor de încasări/ plăți în numerar, precum și la plafonul maxim admis pentru deținerea de numerar în casierie, informează Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila. 

Prin urmare, pentru plățile din avansuri spre decontare pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare s-a reglementat plafonul în valoare de 1.000 de lei. 

Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele juridice și persoanele fizice se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 de lei. Aceste operațiuni sunt reprezentate de contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțe. 

Se mai precizează și faptul că sumele în numerar aflate în casieria profesioniștilor nu pot depăși la sfârșitul fiecărei zile plafonul de 50.000 de lei. Se face referire la următorii cetățeni: persoanele fizice, persoanele juridice, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoanele fizice care desfășoară activități în mod independent, asocierile și alte entități cu sau fără personalitate juridică.  

Mai mult decât atât, sumele în numerar care depăşesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. Prin excepţie, se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de trei zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora. 

Foto:
Septimiu Balica/Pixabay