Probleme la plata indemnizației pentru persoanele cu handicap

În data de 21 noiembrie, primarul  Viorel Marian Dragomir a transmis un comunicat de presă prin care semnalează că există probleme în ceea ce privește plata indemnizațiilor lunare pentru persoanele cu dizabilități încadrate în gradul grav de handicap.

În data de 14 noiembrie, Primăria Brăila a transmis adrese către Prefectura Brăila și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila prin care s-a solicitat suplimentarea sumelor de la bugetul de stat pentru persoanele cu dizabilități, întrucât suma defalcată din T.V.A asigurată de guvern este insuficientă, se mai precizează în comunicatul de presă.

Prefectura a transmis la aceeași dată solicitarea către Secretariatul General al Guvernului. S-a revenit cu un răspuns în data de 16 noiembrie, care specifică faptul că au fost trimise mai departe adrese în vederea acordării sumelor Ministerului Finanțelor, reprezentat de Marcel-Ioan Boloș și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, reprezentat de Adrian Ioan-Veștea.

Pe lângă aceste informații, edilul indică și proveniența sumelor pentru asigurarea plății indemnizaților lunare ale persoanelor cu dizabilități. Precizarea vine ca reacție la unele speculații făcute de conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Brăila (A.J.P.I.S) și jurnalista Gina Bahor.

Primarul Viorel Marian Dragomir acuză lansarea în spațiul public a unor informații false

„Se poate observa că banii pentru plata indemnizației persoanelor cu handicap au o destinație clară și sumele primite cu această destinație nu pot fi folosite de primării pentru alte plăți: utilități, salariile altor categorii de personal, festivaluri, etc., așa cum au încercat să speculeze acest subiect in mod politic conducerea A.J.P.I.S. Brăila și jurnalista Gina Bahor, care a publicat minciuni pe Facebook și a sugerat o deturnare a banilor publici dintr-o destinație către alta destinație, fapt fals și ilegal” specifică primarul Viorel Marian Dragomir în comunicatul de presă.

Totodată, se mai specifică faptul că plata aferentă lunii octombrie s-a făcut integral, iar în data de 15 noiembrie 2023 s-a efectuat o plata parțială din cuantumul indemnizației aferente lunii noiembrie (în sumă de 816 lei), urmând ca ulterior rectificării bugetare pe care o va face Guvernul și repartizării fondurilor necesare din bugetul de stat către Primăria Brăila, să fie efectuată diferența de plată până la cuantumul integral.

Amintim că persoanele cu dizabilități încadrate în gradul grav de handicap beneficiază de indemnizație lunară, conform prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, al cărui cuantum este în sumă de 2.079 lei. În evidența Direcției de Asistență Socială Brăila figurează un număr de 2.942 de persoane cu handicap, incluzând atât adulți, cât și copii.

Totodată, conform prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 448/20006, plata indemnizațiilor lunare și a salariilor asistenților personali se asigură astfel: 90% din bugetul de stat (de la guvern), suma virată parțial  și 10% din bugetul local (de la primarie), sumă platită integral.

În prezent, se așteaptă un răspuns din partea celor două ministere, respectiv Ministerul Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Foto:
falco/Pixabay