Profilul absolventului, document în dezbatere publică la Ministerul Educației

Elaborat de o echipă a Ministerului Educației, documentul „Profilul de formare al absolventului” este lansat în dezbatere publică. Toți cei interesați de felul cum arată – ce competențe dobândește – absolventul de grădiniță, de gimnaziu și de liceu, deopotrivă și părinți ori asociații de părinți, organizații neguvernamentale în care activează specialiști din domeniul educațional pot transmite sugestii și propuneri. Ele se trimit pe email la consultare@rocnee.ro până în 23 octombrie 2023, inclusiv. Detaliile din documentul „Profilul de formare al absolventului” sunt disponibile la https://www.edu.ro/consultare_publica_proiect_ordin_83_13_profil_formare_absolvent pe pagina web a ministerului.  

Documentul este considerat de inițiatori un instrument esențial în proiectarea și implementarea curriculumului, ce poate fi folosit de elevi, profesori și nu doar de ei. El conturează un portret al absolventului în termeni de cunoștințe, abilități și atitudini și este reprezentat de competențele absolventului unui nivel de învățământ. 

Inițiatorii cred că e nevoie de un profil al absolventului care să fie unic și ușor de înțeles. În forma finală, profilului de formare al absolventului va cuprinde și un set unic de atitudini și comportamente dezirabile în rândul întregii comunități școlare, cu scopul de a sublinia rolul profesorului ca model comportamental principal în procesul de învățare. 

Elaborarea proiectului pentru profilul de formare și validarea lui se realizează prin activități specifice în Ministerul Educației. Specialiștii din minister sunt convinși că procesul de consultare pune accent pe transparență și implicarea societății civile.