Proiect „Cultural Student Exchange”, între Colegiul Național „Murgoci” din Brăila și o școală din Torino

La Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila se desfășoară, în anul școlar 2023 – 2024, proiectul „Cultural Student Exchange”, care are și componente educative, având partener școala „I. C. Pacchiotti-Revel” din Torino, Italia. Proiectul nu are finanțare din programe externe, ci este susținut doar de parteneri. Liceul brăilean a mai avut, și acum patru ani, un proiect similar, tot cu partener din Italia.  

Prin proiect, profesorii și-au propus să pună accent pe valorile culturale, tradiţiile şi obiceiurile din țările participante, să ofere ocazia elevilor să cunoască și să compare sistemele de învățământ din aceste țări și să lege prietenii. Întregul proiect are ca limbă de comunicare engleza, obiectivul principal fiind întelegerea contextului internațional educațional. Profesorii coordonatori de la Colegiul „Murgoci” sunt Mariana Crăciun și Violeta Gheorghiță. De la „I. C. Pacchiotti-Revel”, profesori coordonatori sunt Silvana Mariella, Elisabetta Aloi. Participă câte 18 elevi din fiecare unitate de învățământ. Coordonatorii și-au propus să desfășoare activități în două întâlniri; prima s-a desfășurat recent la Brăila, următoarea va fi în Italia. 

Cunoaștere reciprocă, din puncte de vedere culturale, tradiționale și educative 

În timpul vizitei la Brăila, elevii italieni au locuit acasă la colegii parteneri brăileni, având ocazia să cunoască o parte dintre valorile tradiționale ale familiei românești și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. Programul acestei prime părți din proiect a permis elevilor oaspeți să asiste la ore în programul școlar al Colegiului „Murgoci”. A fost și o întâlnire a profesorilor coordonatori cu directorii liceului brăilean, prof. Mihaela Giurcă și prof. Romeo Mocanu. Au fost desfășurate mai multe activități educative și artistice, iar oaspeții au fost invitați să cunoască obiective de interes cultural în centrul istoric al Brăilei. De asemenea, a avut loc și o călătorie la București. 

Liceul nostru s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea elevilor din Torino în urma vizitei. Au apreciat programul diversificat ce le-a permis cunoașterea elementelor din sistemul educațional românesc, a unor tradiții din cultura noastră. Elevii care au ocazia de a participa la acest proiect de schimb își vor dezvolta noi competențe, vor deveni conștienti de realitățile sociale și de diferențele culturale, își vor consolida valori precum solidaritatea, democrația și prietenia”, subliniază prof. coordonator Mariana Crăciun. Toți participanții la proiect asteaptă cu nerăbdare următoarea întâlnire din proiect care va avea loc în luna mai a anului viitor. Elevii brăileni vor locui la colegii lor italieni.