Proprietara unui câine agresiv, amendată pentru uciderea unei pisici

Zilele trecute, pe contul de socializare al jurnalistei Gina Bahor, corespondent Radio România Actualități, a fost postat un video care a stârnit furia multor iubitori de animale. ( https://www.facebook.com/100063988595571/posts/739484994861114/?vh=e ).

O femeie din municipiul Brăila a ieșit să-și plimbe câinele, iar atunci când animalul și-a manifestat agresivitatea asupra unei pisici, stăpâna nu l-a oprit. Atacul asupra pisicii a fost fatal, deoarece câinele nu purta botniță. În filmare se vede cum femeia s-a întors după o vreme și duce pisica moartă la gunoi. 

Reprezentanți ai Biroului pentru Protecția Animalelor din Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila au vizionat filmul din mediul online, având data 10 septembrie 2023, și a aplicat legea. Pentru că femeia, în vârstă de 53 de ani, din Brăila, și-a plimbat câinele cu potențial agresiv pe domeniul public, fără botniță, și pentru că nu a luat măsurile necesare prevenirii atacului canin asupra pisicii, a fost amendată cu 1.600 lei, așa cum scrie la art. 18 alin. 1 lit. a) și e) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55 din 2002. Dacă femeia nu ar fi fost deținătoarea legală a câinelui ucigaș, ea ar fi suportat și alte măsuri de sancționare. 

Cu acest prilej, IPJ Brăila îndeamnă cetățenii să respecte legislația incidentă protecției animalelor și pe cea referitoare la câinii periculoși sau agresivi. 

„În special în ceea ce privește accesul pe domeniul public al exemplarelor canine cu potențial agresiv, care trebuie să fie însoțite de către persoane care îndeplinesc condițiile legale, iar câinii să fie ținuți în lesă și să poarte botniță”, se precizează în comunicatul de presă transmis de IPJ Brăila.