
Reperele zilei – 17 martie
45 î.Hr.: În ultima sa victorie, Iulius Caesar învinge forțele lui Pompei, conduse de Titus Labienus și Pompei cel Tânăr, în bătălia de la Munda.
180: Împăratul Marcus Aurelius moare, lăsându-l pe Commodus, în vârsta de 18 ani, împărat al Imperiului Roman.
455: Petronius Maximus devine, cu sprijinul Senatului roman, împărat al Imperiul Roman de Apus. El o obligă pe Licinia Eudoxia, văduva predecesorului său, Valentinian al III-lea, să se căsătorească cu el.
1040: Moare Harold Picior-de-Iepure (n. 1015), rege al Angliei. Porecla „Picior-de-Iepure” se datorează vitezei și abilităților sale de vânător. A fost fiul cel mic al regelui Knud cel Mare, rege al Angliei, Danemarcei și Norvegiei cu prima sa soție, Ælfgifu de Northampton.
1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick’s Day).
1819: Se naște Alecu Russo (d. 1859), revoluționar pașoptist, poet, prozator, eseist și critic literar român. Este autorul volumului Cântarea României, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române. A participat la Revoluția de la 1848 din Moldova, după care a luat parte la Marea Adunare Națională românească de la Blaj din 3/15 mai 1848 și la adunarea de la Lugoj din 15/27 iunie 1848.
1826: Guvernul rus trimite un ultimatum la Constantinopol, cerând aplicarea tratatului de la București din 1812 și negocieri la Akkerman pentru rezolvarea diferendelor.
1834: Se naște Gottlieb Daimler (d. 1900), inginer, inventator german. A construit prima motocicletă și a îmbunătățit numeroase motoare.
1853: Moare Christian Doppler (n. 1803), om de ştiinţă austriac care a descoperit efectul „Doppler”, de modificare a frecvenţei aparente a unui sunet a cărui sursă se mişcă spre receptor.
1861: Italia: Statele peninsulei și Regatul celor Două Sicilii sunt unite de regele Victor Emmanuel al II-lea.
1866: Începe să funcționeze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de „Bank of Roumania”. Primul președinte al Consiliului de administrație a fost Ion Ghica.
1883: Se naște Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzău) (d. 1923). Este unul dintre cei mai originali reprezentanţi ai literaturii române de avangardă.
1891: Transatlanticul britanic SS Utopia se ciocnește de nava de luptă blindată HMS Anson în Golful Gibraltar și se scufundă. Își pierd viața 562 din cei 880 de pasageri aflați la bord.
1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez, Vincent van Gogh, expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa, au creat senzație.
1930: Se naște James Irwin (d. 1991). A fost un astronaut american, membru al echipajului spațial Apollo 15, al optulea om care a pășit pe suprafața Lunii.
1939: Al Doilea Război Chino-Japonez: Începe Bătălia de la Nanchang între kuomintang și japonezi.
1939: Se naște Giovanni Trapattoni, fotbalist și antrenor italian. Unul dintre cei mai victorioși antrenori din istoria fotbalului, Trapattoni este unul dintre cei patru antrenori care au câștigat titluri în patru țări diferite, ceilalți trei fiind Ernst Happel, José Mourinho și Tomislav Ivić. Alături de Udo Lattek, el e unicul antrenor care a câștigat toate cele trei titluri de club majore europene.
1941: Moare Nicolae Titulescu (n. 1882), diplomat, jurist, profesor și politician român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor, membru titular al Academiei Române.
1940: Moare actorul Ion Brezeanu (n. 1868). Împreună cu Aristide Demetriade, N. Soreanu, Petre Liciu şi fiul său, regizorul Petre Brezeanu, participă la realizarea filmului “Independenţa României” (1912).
1944: Se naște Dan Nuțu, actor român. Printre filmele în care a jucat se numără: „Ilustrate cu flori de cîmp” (1975), „Mastodontul” (1975), „Tănase Scatiu” (1976), „Împușcături sub clar de lună” (1977).
1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naștere al Uniunii Europei Occidentale, de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie. UEO, singura organizație europeană cu componență de apărare înființată în perioada Războiului Rece.
1949: Se naște Brândușa Prelipceanu (d. 2002). A fost jurnalistă la Agerpres și Rompres, traducătoare și șefa secției Translație Franceză a Agenției Naționale de Presă Rompres.
1950: Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California anunță crearea elementului 98, pe care îl numesc „californiu”.
1957: Președintele statului Filipine, Ramon Magsaysay, și alte 24 de persoane, mor într-un accident de avion la Cebu, Filipine.
1958: Satelitul Vanguard 1, primul satelit alimentat cu energie solară, este lansat pe orbita Pământului de către Laboratorul de Cercetare Navală al Statelor Unite. Deși comunicațiile cu satelitul s-au pierdut în 1964, acesta rămâne cel mai vechi obiect fabricat de om aflat pe orbita Pământului.
1960: Moare Hans Mattis-Teutsch (n. 1884), pictor expresionist, sculptor și grafician român de origine germană. Hans Mattis-Teutsch s-a născut pe 13 august 1884 la Brașov, într-o familie mixtă maghiaro-germană. Prima sa expoziție personală semnată Mattis-Teutsch a avut loc în 1920, la București, unde expune pictură, sculptură și linogravură, fiind bine primită de criticii de artă. Este admirat pentru cutezanța de a expune lucrări în stil expresionist.
1964: Moare Păstorel Teodoreanu (n. Alexandru Osvald Teodoreanu) (n. 1894). A fost un poet, avocat, scriitor, publicist, epigramist, gastronom și iubitor de vinuri român, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene, remarcat în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar George Călinescu îl compara cu Gargantua și Pantagruel. A fost fratele mai mare al romancierului Ionel Teodoreanu.
1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al statului Israel.
1969: Se naște Ilie Bolojan, politician român, fost primar al municipiului Oradea pentru trei mandate (2008-2020). La alegerile din 2020 a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor din partea PNL obținând majoritatea voturilor (61.5%) din Consiliu.
1976: Se naște Iulian Arhire, fotbalist român. A debutat în Liga 1 pe 4 martie 1995 în meciul Oțelul Galați – Inter Sibiu 1-0. Ultima dată a jucat la clubul Gloria Bistrița. După retragerea din fotbal el a devenit om de afaceri.
1976: Moare Luchino Visconti (n. 1906), regizor italian de film. Este cunoscut în întreaga lume datorită filmelor Ghepardul (1963) și Moarte la Veneția (1971).
1981: Se naște Liviu Vârciu, actor, cântăreț, prezentator de televiziune român, fondator al trupei L.A. La un an de la înființare împreună cu casa de discuri Alpha Sound au lansat pe piața muzicală albumul „Femeia”, care a bătut toate recordurile în vânzări de până atunci de pe piața muzicală românească. Au urmat alte trei albume marca L.A. care au beneficiat de același succes răsunător în materie de vânzări.
1991: Într-un test antidoping, fotbalistul Diego Maradona este descoperit că a consumat cocaină. Contractul său cu SSC Napoli va fi reziliat și va primi o suspendare de 15 luni.
1991: Se naște George Alexandru Palamariu, canotor român. Echipajul de patru rame masculin din care mai făceau parte și Toader Andrei Gontaru, Marius Cozmiuc și Cristi-Ilie Pîrghie a obținut medalia de aur la Campionatele Mondiale U23 de la Linz (Austria), fiind cel mai însemnat rezultat din cariera lui Palamariu de până acum.
1992: Un referendum pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud este adoptat cu 68,7% la 31,2%. Apartheidul prevedea segregarea raselor (locuirea separată), iar majorității negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot și libera circulație. În sens larg, apartheidul desemnează politica de separare a comunităților etnice sau rasiale diferite.
1993: Moare Bogdan Stugren (n. 1928), biolog, zoolog și ecolog român. Este unul dintre fondatorii învățământului ecologic din România. Specialist în herpetologie, a publicat și lucrări de evoluționism.
2007: Moare John Backus (n. 1924). A fost un informatician american, care a fost liderul echipei care a creat limbajul de programare Fortran, pentru care a primit în 1978 Premiul Turing din partea ACM.
2011: Moare Romul Munteanu (n. 1926), critic, istoric literar și editor român. A fost profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității din București și a publicat numeroase monografii, studii de sinteză sau culegeri de eseuri. Din 1970 până în 1989 a fost director al Editurii Univers, unde a contribuit la unul dintre cele mai interesante proiecte culturale postbelice, și anume la crearea unei „biblioteci universale” în limba română, reluând un ideal drag lui Ion Heliade Rădulescu.
2020: Moare Eduard Limonov (n. 1943), romancier și politician rus. Limonov este fondatorul și liderul Partidului Național-Bolșevic. În perioada 1974 – 1991, Limonov a trăit în afara Rusiei. În decursul vieții, a fost arestat de diverse autorități pentru activitățile sale politice.