*Ziua Internațională a Francofoniei.
*Ziua Internațională a Fericirii.
43 î.Hr.: Se naște Ovidiu (d. 17), poet latin. A fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecțiunii formale a stilului și fanteziei creatoare, a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu. Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepția Metamorfozelor, scrise în hexametru dactilic, după modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer.
235: Maximin Tracul este proclamat împărat. Este primul străin care deține tronul roman.
1413: Henric al V-lea devine regele Regatului Unit.
1476: Scrisoarea de mulțumire trimisă de papa Sixt al IV-lea către Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, în urma Bătăliei de la Vaslui.
1727: Moare Isaac Newton (n. 1643), fizician, matematician, astronom, chimist și teolog englez. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice.
1770: Se naște Johann Friedrich Hölderlin (d. 1843). A fost un poet german, unul dintre principalii reprezentanți ai romantismului în literatura europeană. După Goethe și Schiller, este considerat cel mai mare elegiac al literaturii germane și împărțea cu ei admirația sa pentru Grecia antică idealizată.
1781: Pierre Méchain este primul care a observat galaxiile Messier 95 și Messier 96 în constelația Leul.
1800: Alessandro Volta scrie Societății Regale din Londra despre o sursă de energie pe care a inventat-o, al cărei principiu a devenit cunoscut sub numele de pilă voltaică.
1815: Napoleon I intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 și în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”.
1820: Se naște Alexandru Ioan Cuza (d. 1873). A fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Ales domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană (Imperiul Otoman) și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative.
1831: Se naște Theodor Aman (d. 1891), pictor român, membru al Academiei Române. A fost pictor, grafician, sculptor, pedagog și academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București. Tot el a fost și inițiatorul primelor saloane de artă care au purtat denumirea de Expoziția Artiștilor în Viață, cu începere din anul 1865.
1847: Se naște Gavril Musicescu (d. 1903), compozitor și muzicolog român. Muzician de înaltă pregătire, dirijor și organizator de talent al uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul României — Corul Mitropolitan din Iași — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician, Gavriil Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală. Este tatăl pianistei profesoară de pian Florica Musicescu și bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu și Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel).
1848: Revoluția de la 1848 în Germania: Regele Ludwig I al Bavariei abdică.
1852: Romanul Coliba unchiului Tom, scris de prozatoarea americană Harriet Beecher Stowe vede pentru prima dată lumina tiparului.
1861: Un cutremur distruge complet Mendoza, oraș în vestul Argentinei.
1871: Are loc ședința de constituire a Societății Academice Literare „România Jună” din Viena.
1871: Moare Alexandru Hurmuzachi (n. 1823), publicist și om politic român. A fost fiul marelui vornic bucovinean Doxachi Hurmuzachi și al Ilenei (Ilinca, Olena) Murguleț, fiica unui stolnic. A fost un publicist și om politic român originar din Bucovina, membru fondator al Societății Academice Române și unul dintre fruntașii mișcării naționale din Bucovina. A fost ales deputat din partea Bucovinei în Parlamentul austriac.
1886: Se naște George Topîrceanu (d. 1937), poet, prozator, memorialist, publicist și traducător român. Debutează încă din liceu, la 19 ani, publicând primele încercări, sub pseudonimul „G. Top” la revista umoristică Belgia Orientului (1904). În 1909 publică în Viața românească parodia Răspunsul micilor funcționari, ca o replică la Caleidoscopul (1908) lui A. Mirea (pseudonim al lui Ștefan Octavian Iosif și Dimitrie Anghel), prin care se face remarcat în lumea literară. Subsecretar, apoi secretar de redacție la Viața românească, aflată sub influența lui Ibrăileanu, Topîrceanu cunoaște și colaborează cu scriitori de frunte, precum Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Mihai Codreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu.
1901: Se naște Arhiducele Anton (d. 1987), Prinț de Toscana, soțul Prințesei Ileana a României. Prințesa Ileana a fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României. Se înrudea prin mama sa cu familiile domnitoare din Marea Britanie și Rusia.
1916: Albert Einstein publică articolul „Bazele teoriei generale a relativității”, în revista Annalen der Physik.
1949: Se naște Anca Petrescu (d. 2013). A fost un arhitect și politician român. A lucrat ca șef proiect arhitectură și șef proiect complex la Casa Poporului. Este autor unic al proiectului Casa Poporului, actualmente Palatului Parlamentului, precum și al altor proiecte în Cuba, SUA, Franța, Maroc etc. A fost membră a ordinului arhitecților români și a ordinului arhitecților francezi.
1952: Se naște Cornelia Ardelean-Archiudean, interpretă română. Cornelia Ardelean Archiudean are un repertoriu alcătuit din peste 200 de cântece, muzică populară, cântece religioase și colinde din Zona de Câmpie a Transilvaniei.
1956: Tunisia își câștigă independența față de Franța.
1958: La TVR se difuzează prima emisiune informativă de știri, care se va numi „Jurnalul Televiziunii”, ulterior redenumită „Telejurnal” (din 1966) concepută ca o producție de sine stătătoare. Până la acea dată TVR transmitea știri, dar nu ca o emisiune în sine.
1959: Se naște Felicia Filip, soprană română. A cântat pe scene internaționale, de la Royal Opera House Covent Garden la Staatsoper, din Moscova în Barcelona, Tokyo sau Toronto. A fost solistă a Operei Naționale din București (1985-1990), iar în prezent este director general al Operei Comice pentru Copii din București și conf. univ. dr. la Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște.
1962: România și Algeria stabilesc relații diplomatice la nivel de ambasadă.
1965: România devine membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă.
1966: Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.
1990: La Târgu Mureș au loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români, aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea serviciilor secrete în declanșarea conflictului.
1995: Are loc atentatul terorist din metroul din Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți. A fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.
1996: Începe scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.
1998: Este înființat Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, cu unități la Arad și Hódmezővásárhely.
2000: Este inaugurat la Spitalul Clinic Fundeni primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de măduvă din lume.
2001: Moare Ilie Verdeț (n. 1925), lider comunist român, prim-ministru al României. A fost un lider comunist român care a fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989. De asemenea, el a deținut funcția de cel de-al 51-lea prim-ministru al României în perioada 1979-1982. După Revoluția din decembrie 1989, Verdeț a înființat Partidul Socialist al Muncii, care s-a considerat ca succesor al Partidului Comunist Român.
2003: Invazia Irakului din 2003: La primele ore ale dimineții, Statele Unite și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.
2006: Înalta Curte de Casație și Justiție menține sentința pronunțată în Dosarul Revoluției de la Cluj, prin care au fost condamnați fostul prim-secretar Ioachim Moga (opt ani de închisoare), generalul Iulian Topliceanu (zece ani de închisoare) și alți trei ofițeri (cu pedepse între nouă și 15 ani de închisoare).
2023: Moare Virginia Zeani (n. 1925), soprană română. A fost o renumită solistă română de operă, una dintre cele mai prestigioase soprane lirice din anii 1950, anii 1960 și anii 1970, timp de 25 de ani fiind „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din Roma, unde a cântat cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.