Cultura

Reperele zilei – 23 martie

*Ziua mondială a meteorologiei.

1620: Moare Radu Șerban (n. ?), domn al Țării Românești. A fost domnul Țării Românești în octombrie 1601, între iulie 1602 și decembrie 1610 și între mai și septembrie 1611. Fiind un presupus descendent al lui Neagoe Basarab, a ajuns mare dregător în timpul domniei lui Mihai Viteazul. După urcarea pe tron, a fost un continuator al politicii de independență a Țării Românești, dusă de Mihai Viteazul.

1749: Se naște Pierre Simon Laplace (d. 1827). A fost un matematician, astronom și fizician francez, celebru prin ipoteza sa cosmogonică Kant-Laplace, conform căreia Sistemul Solar s-a născut dintr-o nebuloasă în mișcare. A formulat ecuația Laplace și a pus la punct transformata Laplace, care apare în multe ramuri ale fizicii matematice, un domeniu în a cărui dezvoltare a jucat un rol esențial. Operatorul Laplace, utilizat pe scară largă în ecuațiile cu derivate parțiale, este, de asemenea, numit după el.

1769: Se naște William Smith (d. 1839). A fost un geolog englez, apreciat pentru că a creat prima hartă geologică națională. Este cunoscut ca „Părintele Geologiei Engleze”.

1801: Țarul Pavel I al Rusiei este asasinat de ofițeri nobili în dormitorul său din Palatul Sf. Mihail din Sankt Petersburg. Fiul său, Alexandru I al Rusiei, îi urmează la tron.

1813: Se naște Cezar Bolliac (d. 1881). A fost unul dintre fruntașii revoluției din 1848, poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice și gazetar român.

1821: Revoluția de la 1821: Se ajunge la un acord cu boierii rămași în București (jurământul reciproc de credință). În virtutea acestuia, Tudor Vladimirescu recunoaște vremelnica stăpânire a țării, alcătuită din boieri. Astfel are loc legitimarea acțiunilor lui Tudor.

1821: Războiul de Independență al Greciei: Bătălia și căderea orașului Kalamata.

1839: Utilizarea lui OK ca abreviere pentru oll korrect este documentată pentru prima dată în ziarul american Boston Morning Post.

1842: Moare Stendhal (Henri Beyle) (n. 1783). A fost un scriitor francez renumit pentru finețea analizei sentimentelor personajelor sale și pentru lipsa intenționată de sensibilitate a stilului său. Se crede că Stendhal și-a ales pseudonimul literar ca un omagiu adus lui Johann Joachim Winckelmann, fondatorul arheologiei moderne, născut în localitatea Stendal, Saxonia-Anhalt (Germania).

1847: Un incendiu uriaș distruge 20% din orașul București.

1847: Se naște Alexandru D. Xenopol (d. 1920). A fost un istoric, filozof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. S-a distins și ca un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de elevul său, Nicolae Iorga. A fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române.

1880: Moare Gheorghe Magheru (n. 1802). A fost un comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu (1821), apoi comandant în războiul ruso-turc din 1828-1829, vătaf al județului Romanați (din 1831), ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească în anul 1848, apoi, temporar, comandant general al trupelor revoluționare din Țara Românească.

1881: Se naște Hermann Staudinger (d. 1965), chimist german, laureat al Premiului Nobel. Este considerat întemeietorul chimiei macromoleculare. A descoperit și a explicat fenomenul polimerizării.

1889: Se naște Gheorghe Banu (d. 1957), medic igienist român, ministru al sănătății. A îndeplinit funcția de ministru al sănătății și ocrotirii sociale în Guvernul Octavian Goga (1937-1938), fondator și director al Revistei de igienă socială (1931-1944).

1894: Moare Theodor Codrescu (n. 1819). A fost un editor, redactor, tipograf, traducător și prozator român, membru corespondent al Academiei Române. A înființat tipografia Buciumul român, prin intermediul căreia a sprijinit Unirea Principatelor Române. A fost redactor la multe ziare, tipărind, în ziarul Buciumul român, pentru prima oară, epopeea Țiganiada de Ion Budai-Deleanu.

1898: Se adoptă Legea învățământului secundar și superior, elaborată de Spiru Haret și Constantin Dimitrescu-Iași, care instituie învățământul secundar de opt clase, în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și organizează mai temeinic învățământul superior.

1917: Proclamația regelui Ferdinand I, prin care se promite pământ și vot universal.

1919: Benito Mussolini fondează, la Milano, „Fasci di Combattimento” (Partidul Fascist Italian).

1921: Crearea Reichswehr-ului, armata Republicii de la Weimar.

1933: Reichstagul adoptă o lege prin care se acorda guvernului lui Hitler împuterniciri speciale.

1936: Se naște Adrian Vasilescu. Este un economist și jurnalist român, care îndeplinește funcția de consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Începând din anul 1996, Adrian Vasilescu și-a dedicat activitatea domeniului bancar, devenind coordonatorul strategiei de comunicare a Băncii Naționale a României. În anul 2000, a fost principalul consilier al premierului Mugur Isărescu.

1939: Semnarea Acordului economic româno-german, Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României și Reichul German, care deschidea calea subordonării economiei românești intereselor politicii hitleriste.

1944: Al Doilea Război Mondial: Atentatul de pe Via Rasella, Roma.

1945: Legiferarea reformei agrare. Au fost expropriate proprietățile mai mari de 50 ha, fiind împroprietărite peste 900.000 de familii de țărani.

1949: Se naște Mircea Vintilă. Cunoscut și ca Ciocu’, este un muzician, cântăreț și compozitor român de muzică folk. Mircea Vintilă face parte din prima generație de artiști folk din România, cea a anilor ’70. El este cunoscut atât pentru activitatea sa solo sau cu formația de acompaniament Brambura, cât și ca membru al supergrupului Pasărea Colibri. A compus cântece pe versuri de Adrian Păunescu, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Florian Pittiș, Gheorghe Azap și alții. Este recunoscut pentru faptul că o parte dintre cântecele sale recreează atmosfera și farmecul Bucureștiului de odinioară.

1956: Pakistanul devine prima republică islamică din lume. Ziua națională.

1972: Se naște Daniel Prodan (d. 2016), fotbalist român. A fost un mare fotbalist român, care a jucat pentru Echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1994 și la Campionatul European de Fotbal din 1996, iar la echipa de club are multiple prezențe în Liga Campionilor cu Steaua București. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

1983: Propunerea președintelui american Ronald Reagan de a realiza un sistem de apărare antirachetă cu bază în spațiu, cu ajutorul unor noi tehnologii, Initiațiva de Apărare Strategică, supranumită și războiul stelelor.

1983: Are loc primul zbor internațional pe ruta București – Londra al primului avion de pasageri produs în România, RomBac 1 – 11.

1990: Se naște Prințesa Eugenie de York, nepoata reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit. Este fiica cea mai mică a Prințului Andrew, Duce de York și a lui Sarah, Ducesă de York. Este a zecea persoană în linia de succesiune la tronul britanic.

1998: Pelicula „Titanic” a adunat nu mai puțin de 11 trofee Oscar, egalând filmul „Ben-Hur”, care stabilise recordul pentru cele mai multe premii câștigate.

1999: Javier Solana, secretar general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene în Republica Federală a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton a declarat: superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.

2001: Sculptorului Ion Irimescu i-a fost decernat Premiul pentru Excelență în Cultura Română.

2001: Stația orbitală MIR, cântărind 140 de tone, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de sud, încheind cei 15 ani de orbitare în jurul Pământului.

2013: Moare Joe Weider (n. 1920), culturist și publicist american de origine canadiană. A fost fondatorul, împreună cu fratele său mai tânăr Ben, al Federației Internaționale a Culturiștilor (IFBB) și creatorul concursurilor Mr. Olympia și Ms. Olympia, cele mai importante titluri din culturismul profesionist. Weider a fost unul din cei mai importanți promotori ai culturismului, fiind legat de toate aspectele acestuia, de la antrenament și alimentație la organizarea și promovarea de concursuri.

2019: Moare Tudor Caranfil (n. 1931), critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu). A fost tatăl regizorului de film Nae Caranfil.

2021: Ever Given, o navă taiwaneză de 400 de metri lungime și 59 lățime, a eșuat de-a latul Canalului de Suez din cauza vântului puternic blocând total traficul maritim în zonă. Nava este eliberată în cele din urmă la 29 martie, șase zile mai târziu.

2021: Moare Adina Nanu (n. 1927). A fost critic și istoric de artă român, cadru universitar, autoarea primei cărți de istorie a costumului din România.

Foto:
Luc Willems/Wikipedia

Articole similare

Back to top button