Reperele zilei – 27 februarie

272:  Se naște Constantin cel Mare (d. 337), împărat roman. Împăratul Constantin I a dus o politică militară, religioasă și economică profund reformatoare, care i-a permis să reunească sub unica sa autoritate un Imperiu Roman slăbit și divizat. S-a debarasat de împărații Maxentius în 312 (Bătălia de la Podul Milvius) și Licinius în 324 (bătălia de la Adrianopole). Domnia sa a văzut stabilirea libertății religioase individuale, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor.

1470: Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.

1477: Cu o bulă papală, Papa Sixt al IV-lea aprobă înființarea unei universități în Uppsala, Suedia. Este cea mai veche universitate existentă din Scandinavia.

1560: Se semnează Tratatul de la Berwick, între Anglia și nobilii scoțieni, care avea să conducă la alungarea francezilor din Scoția.

1594: Henric al IV-lea este încoronat rege al Franței, punând astfel bazele dinastiei Bourbonilor.

1617: Suedia și Rusia încheie Tratatul de la Stolbovo punând capăt Războiului ingrian, care avea să închidă accesul Rusiei la Marea Baltică.

1700: Se descoperă Insula Noua Britanie.

1711: Se naște Constantin Mavrocordat (d. 1769), domnitor al Țării Românești și al Moldovei. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei. În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor. A fost domnul care a suprimat iobăgia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749). S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească. A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește.

1811: Se naște poetul Alexandru Hrisoverghi (d. 1837), cunoscut mai ales datorită odei închinate „Ruinelor Cetăţii Neamţului”.

1844: Republica Dominicană își câștigă independența față de Haiti.

1861: Trupele rusești trag asupra unei mulțimi din Varșovia care protesta împotriva ocupației ruse. Sunt uciși cinci protestatari.

1866: Apare la București revista „Sarsailă” (până la 18 mai 1866), condusă de N.T. Orășanu; a continuat revista „Nichipercea”, căreia i-a preluat și numărătoarea anilor și a numerelor de apariție.

1872: Se naște Alexandru Vaida-Voievod (d. 1950). A fost un om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc. Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni. După Unirea Transilvaniei cu România și fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, s-a numărat printre liderii marcanți ai noului Partid Național Țărănesc.

1881: Prințul Wilhelm al Prusiei se căsătorește la Berlin cu Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein. Cei doi sunt viitorul împărat german Wilhelm al II-lea și împărăteasa Augusta.

1882: Premiera, la Gimnaziul român din Brașov, a primei operete românești: „Crai nou”, de Ciprian Porumbescu (27 februarie/11 martie).

1898: Regele George I al Greciei supraviețuiește unei tentative de asasinat.

1900: Este fondat Partidul Laburist britanic.

1903: Se naște Ion Irimescu (d. 2005), sculptor român, membru al Academiei Române. În anul 1928, la absolvirea academiei, are loc debutul său la Expoziția de Pictură și Sculptură din București, unde a expus lucrarea Eden. La sfârșitul vieții, s-a retras la Fălticeni, unde s-a ocupat de muzeul care adăpostește jumătate dintre operele sale și pe care Irimescu le-a donat orașului (aproximativ 300 sculpturi și 1000 desene), dând naștere astfel celei mai mari colecții permanente de autor din România. Una dintre lucrările lui, statuia prințului cărturar Dimitrie Cantemir, se află la Biblioteca Ambrosiana din Milano, între statuile lui Dante și Shakespeare. În 2000, la împlinirea a 97 de ani, sculptorului Ion Irimescu i-a fost decernat ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda instituţia prezidenţială.

1900: Este fondat FC Bayern München.

1913: Se naște Paul Ricoeur (d. 2005), filozof francez. A fost unul dintre cei mai importanți filozofi francezi contemporani. Unicitatea operei filozofice a lui Paul Ricoeur constă în multitudinea de concepții asupra interpretării pe care le pune în discuție, le interpretează și critică, păstrând din fiecare câte ceva, interpretat însă într-un mod propriu. Un subiect important în întreaga sa operă îl constituie interpretarea subiectului.

1916: Armata austro-ungară a ocupat orașul albanez Durres.

1920: Moare Alexandru D. Xenopol (n. 1847), economist, filosof, istoric, scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. S-a distins și ca un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de elevul său, Nicolae Iorga. A fost profesor de istorie la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române.

1925: Se naște Marin Constantin (d. 2011). A fost un muzician, compozitor și dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor și director pe viață al Corului Național de Cameră Madrigal timp de 47 de ani, între 1963 și 2011. A fost un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și în muzica tradițională românească. Activitatea sa a fost apreciată entuziast de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii și distincții interne și internaționale.

1926: Moare Elena Teodorini (n. 1857). A fost o mezzo-soprană și soprană română. Elena Teodorini a fost prima cântăreață din România care a pășit pe scena teatrului Scala din Milano.

1932: Revista Nature publică un articol de James Chadwick prin care se descrie existența neutronului.

1932: Se naște Elisabeth Taylor (d. 2011), actriță americană. Este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”. A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori și a primit de la American Film Institute Premiul pentru întreaga carieră.

1933: Clădirea Reichstag-ului german din Berlin este distrusă într-un incendiu, moment-cheie în preluarea puterii de către naziști în Germania.

1936: Moare Ivan Pavlov (n. 1849). A fost un fiziolog, psiholog și medic rus. I-a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină în 1904 pentru cercetări referitoare la sistemul digestiv. Pavlov a fost cunoscut pentru că a fost primul care a studiat fenomenul condiționării clasice, în experimentele pe care le-a făcut cu câini.

1938: A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

1940: Biochimiștii americani Martin Kamen și Sam Ruben descoperă izotopul carbon-14.

1948: Moare Nicodim Munteanu (n. 1864), al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1939-1948), membru al Academiei Române.

1951: În SUA intră în vigoare al 22-lea Amendament al Constituției Statelor Unite care limitează termenul prezidențial la un maxim de două mandate.

1955: Moare Alexandru Marcu (n. 1894), profesor român, savant italienist, traducător, membru corespondent al Academiei Române. Profesorul Alexandru Marcu a fost numit pe 4 decembrie 1941 în funcția de ministru subsecretar de Stat la Departamentul Propagandei în guvernul Ion Antonescu.

1956: Moare Nicolae Bălțățeanu (n. 1893), actor român. Din 1918 până la sfârșitul vieții a jucat pe scena Teatrului Național din București. A jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Trei surori” de Anton P. Cehov, „Tartuffe” de Molière, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea etc.  A fost distins cu titlul de Artist al Poporului (ante 1955).

1957: Se naște Adrian Smith, muzician englez. Este un compozitor și unul dintre cei trei chitariști ai faimoasei trupe britanice de heavy metal Iron Maiden.

1964: Guvernul italian anunță că acceptă sugestii cu privire la modul de a salva de la prăbușire renumitul Turn înclinat din Pisa.

1967: Dominica își câștigă independența față de Marea Britanie.

1974: Se naște Colin Edwards, pilot de motociclism. Supranumit Tornado Texas, este un pilot de curse american de motociclism. Este de două ori campion World Superbike și a concurat în Moto GP din 2003, acum concurând pentru Yamaha Tech 3 în sezonul 2011.

1982: Moare scriitorul Mihail Drumeş (n. 1901). Autorul devine unul dintre cei mai citiți scriitori din perioada interbelică.  În anul 1936 apare, la Editura Vremea, romanul „Invitația la vals”, care înregistrează, de-a lungul timpului, 35 de ediții, obținând un record unic în materie de tiraj. În anul 1938 apare romanul „Scrisoarea de dragoste” în colecția Universul literar al ziarului Universul. În 1946, romanul „Elevul Dima dintr-a șaptea”, frescă a adolescenței din literatura noastră, alături de Medelenii lui Ionel Teodoreanu, îl aduce pe autor din nou în atenția cititorilor.

1984: Moare George Demetru (n. 1905), actor român. A jucat în filme precum: „O noapte furtunoasă” (1943) – Chiriac, „Visul unei nopți de iarnă” (1946), „Pași spre lună” (1964), „Străinul” (1964) sau „De-aș fi… Harap Alb” (1965) – craiul Alb Împărat.

1990: Moare Alexandru Rosetti (n. 1895). A fost un reputat lingvist și filolog român, editor, pedagog, istoric al limbii române, patron spiritual al școlii românești de lingvistică. Profesor la Facultatea de Litere din București, Alexandru Rosetti a fost unul dintre patronii spirituali ai școlii lingvistice de la București, alături de nume importante precum Theodor Capidan, Jacques Byck, Iorgu Iordan sau Alexandru Graur. A fost membru titular al Academiei Române din 1948.

1991: Războiul din Golf: Președintele american George Bush anunță „Kuwaitul este eliberat.”

1994: Alegeri legislative în Republica Moldova.

2003: Rowan Williams devine cel de-al 104-lea arhiepiscop de Canterbury al Bisericii Anglicane.

2010: Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter a zguduit centrul statului Chile.

Foto:
Wikipedia