62: Orașul Pompeii a fost lovit de un cutremur catastrofal, cu 17 ani înainte de a fi distrus de erupția Vezuviului.
1597: Execuția celor 26 de martiri de la Nagasaki, prima execuție a unor creștini în Japonia.
1601: Moare Baba Novac (n. 1521), vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul. Este ars pe rug, în piața Clujului, de către magnați maghiari. A fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, haiduc în Serbia, apoi în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turcești din Ada Kaleh și i-a rămas fidel până la moarte.
1690: Este încheiat la Sibiu tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685-1693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.
1843: Este observată Marea Cometă din 1843, care aparține grupului Kreutz.
1851: Se naște Ștefan Hepites (d. 1922), la Brăila. Hepites a fost fizician și meteorolog, membru și vicepreședinte al Academiei Române. Prima stație meteorologică din România a fost instalată de Hepites în 1878, la Brăila, iar în 1884 a creat prima stațiune meteorologica la București, la Școala de Agricultură de la Herăstrău. A fost mutată în 1888 la Filaret; a realizat, împreuna cu I.St.Mutar, prima hartă magnetică a României, de numele lui legându-se și înființarea primelor stațiuni seismologice din țară.
1852: Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Rusia, unul dintre cele mai mari și vechi muzee din lume, este deschis publicului.
1859: Conform calendarului greogorian, Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei, este ales ca domnitor și al Țării Românești, săvârșind mica Unire a Principatelor Române (24 ianuarie pe stil vechi – calendarul iulian). Astfel, Principatele Române au devenit prima regiune autonomă românească din Imperiul Otoman, prin votul popular favorabil unirii în ambele țări, dând naștere statului românesc modern de astăzi.
1859: Moare Alecu Russo (n. 1819), poet, prozator, eseist, memorialist și critic literar, ideolog al generației de la 1848. Este autorul volumului „Cântarea României”, tipărit anonim. Fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române. A participat la Revoluția de la 1848 din Moldova, după care a luat parte la Marea Adunare Națională românească de la Blaj din 3/15 mai 1848 și la adunarea de la Lugoj din 15/27 iunie 1848. A fost arestat la Dej și întemnițat la Cluj. A militat pentru Unirea Principatelor Române.
1861: La Sighet este înființată „Asociația pentru cultura poporului român din Maramureș”.
1867: Se încheie acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Marele Principat al Transilvaniei era dizolvat și încorporat Ungariei, desființându-i-se autonomia.
1876: Apare prima revistă română de medicină din Transilvania „Higiena și școala”, editată de Paul Vasici-Ungureanu.
1887: Se naște Corneliu Dragalina (d. 1949), general român, fiul generalului Ion Dragalina. În Primul Război Mondial a fost comandant de baterie în Regimentul 4 Artilerie, cu care a luptat în Dobrogea. A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum și-a condus bateria din Regimentul 4 Artilerie Grea în acțiunile militare din Dobrogea, din toamna anului 1916.
1889: Ministrul de externe al României P.P. Carp cere Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenției Telegrafice Române, care este în curs de organizare la București, o „odae mare în casele ce ocupă”. În aceeași zi, directorul general al telegrafelor și poștelor răspunde că a luat măsurile cuvenite pentru ca de la 1/13 aprilie „să se pună la dispozițiunea noii agenții telegrafice române ce este în ajun a se înființa” spațiul solicitat. (24 ianuarie/5 februarie).
1905: A avut loc premiera piesei „Manasse” de Ronetti Roman, la Teatrul Național din București, cu Constantin Nottara în rolul principal.
1917: Se naște poetul Grigore Cojan (d. 2005). A fost General de brigadă, Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, filolog, ziarist, prozator, poet, traducător. S-a prezentat în literatura română cu volumele ,,Călăreţul roşu – fiul lui Dracula” – roman istoric, ,,Paşi în ceaţă” – roman al tranziţiei societăţii româneşti contemporane, ,,Mandarinul”, ,,Cugetări împotrivite” şi placheta de versuri ,,Neodihna timpului”.
1919: A fost creată compania United Artists (UA), unele dintre cele mai mari studiouri cinematografice ale secolului trecut, de către Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks și D.W. Griffith.
1919: Se naște Ion Dobran (d. 2021), aviator militar român, unul dintre așii aviației de vânătoare române în timpul celui de al Doilea Război Mondial. A luat parte la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene și a avut 10 victorii aeriene confirmate, trei probabile și una la sol. A fost decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.
1920: Se naște Irina Eliade(d. 1998), traducătoare şi prozatoare. Romanul Irinei, „Linie moartă”, premiat în 1947 la cenaclul „Sburătorul” de un juriu din care făceau parte Vladimir Streinu, Şerban Cioculescu, Camil Petrescu etc., a rămas nepublicat, ca o consecinţă a schimbării regimului politic. A fost nora generalului Constantin Eliade, frate cu tatăl lui Mircea Eliade. Pe tatăl lui Mircea îl chema Gheorghe Eliade.
1925: Stabilirea de relații diplomatice la nivel de legație între România și Chile.
1928: Se naște Hristu Cândroveanu (d. 2013), critic literar și poet. Între 1971 și 1974 a fost consilier la Direcția literară a Consiliului Culturii, iar din anul 1974 devine redactor-șef la revista „Livres roumaines”. Activitatea de critic literar și-o face cunoscută în reviste precum Astra, Viața românească, Ateneu, Convorbiri literare, Cronica, Ramuri, România literară.
1931: Se naște Sumya Haruiya, directorul Asociației de prietenie Japonia-România (din 1993). În perioada 1987-1990 a fost lector de limba japoneza la Universitatea București, iar între 1992-1997 – lector de limba română la Foreign Studies Institutes. A făcut numeroase traduceri din literatura română („Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu, „La țigănci” de Mircea Eliade, „Șatra” de Zaharia Stancu etc).
1936: Filmul mut al lui Charlie Chaplin, „Modern Times” („Timpuri noi”) are premiera la New York. Filmul, care satirizează taylorismul, a devenit una dintre cele mai reușite lucrări ale lui Chaplin.
1939: Moare Gheorghe Țițeica (n. 1873), matematician, deschizător de drumuri în geometria diferențială, membru, vicepreședinte (1924-1925) și secretar general (1929-1939) al Academiei Române. Datorită lucrărilor sale de geometrie diferențială, publicate în diferite periodice de profil, devine celebru în lumea științifică și este ales ca președinte al secției de geometrie la diferite congrese. Concepte ca: Problema piesei de cinci lei (Teorema lui Țițeica), „suprafață Țițeica” sau „curbă Țițeica” îi poartă numele.
1945: Au loc demonstrații împotriva guvernului Rădescu organizate și plătite de bolșevici.
1946: Anglia și Statele Unite ale Americii recunosc guvernul condus de Petru Groza și reiau legăturile diplomatice cu România.
1953: Moare Iuliu Maniu (n. 1873), politician român, președinte al Partidului Național-Țărănesc, prim-ministru al României în mai multe rânduri. Maniu a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu, între Maniu, Brătianu și Ion Antonescu existând un schimb extensiv de corespondență privitoare la deciziile politice ale conducătorului statului. În 1944 Maniu a luptat împotriva preluării țării de către comuniști, proces pe care a refuzat să-l accepte, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale.
1963: Moare Ion Mihalache (n. 1882), politician român, ministru în mai multe guverne, fondator și președinte al Partidului Țărănesc. În concepția lui Mihalache, progresul țării nu consta în industrializare, ci în agricultură. El milita pentru cooperative formate în mod voluntar de către țăranii împroprietăriți la întoarcerea de pe front. A murit în penitenciarul Râmnicu Sărat.
1965: Se naște Gheorghe Hagi, fotbalist și antrenor român. Este considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Supranumit „Maradona din Carpați”, a fost recunoscut pentru dribling, tehnică, viziune, pase și finalizare.
1971: Aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14 (a fost lansată la 31 ianuarie 1971, comandant al navei fiind Alan Shepard).
1979: Are loc premiera filmului „Nea Mărin Miliardar” în regia lui Sergiu Nicolaescu, în rolul principal Amza Pellea.
1980: Primul concert al lui Cristi Minculescu cu formația Iris.
1983: Anișoara Cușmir realizează un nou record mondial de sală la săritura în lungime (6,92 m).
1985: Se naște Cristiano Ronaldo, fotbalist portughez. Ronaldo este considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile, alături de rivalul său Lionel Messi. Este primul fotbalist portughez care a câștigat Balonul de Aur de cinci ori și al doilea jucător după Messi care câștigă Gheata de aur de trei ori.
1986: Moare Grigore Băjenaru (n. 1907), scriitor român. Este cunoscut pentru romanele sale „Cișmigiu et Comp.”, în care prezintă viața de elev la Liceul „Gheorghe Lazăr”, situat lângă Parcul Cișmigiu, și „Bună dimineața, băieți!”, în care prezintă momente din viața sa de profesor.
1990: A fost înființat la București Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială, inaugurat la 1 octombrie 1906.
1991: România a fost aleasă membră a Comitetului ONU pentru Resurse Naturale, la sesiunea anuală a ESCOSOC (Consiliul Economic și Social al ONU).
1992: Se naște Neymar, fotbalist brazilian. În vara anului 2013, FC Barcelona l-a cumpărat pe Neymar de la Santos contra sumei de 57 milioane de euro. Pe 3 august 2017, Barcelona a anunțat că reprezentanții legali ai lui Neymar au plătit clubului PSG (cel mai scump transfer vreodată) o sumă de 222 de milioane de euro, egală cu clauza de eliberare a contractului său.
1998: Moare Pompiliu Dumitrescu (n. 1941), grafician român. A fost un artist român prolific care a realizat numeroase lucrări de grafică, caricatură, ilustrații de carte, benzi desenate, afișe de film, ilustrații pentru reviste umoristice și pentru copii. A ilustrat cărți ca „D-l Goe” de Ion Luca Caragiale, Editura Ion Creangă, 1969; „Aducătorului mulțumiri” de Mircea Sântimbreanu, Editura Ion Creangă, 1976; „Cu capul în nori”, Editura Ion Creangă, 1977.
1999: Reuniunea Comitetului Internaționalei Socialiste pentru Europa Centrală și de Est.
2004: România a devenit membră de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificând protocolul de aderare.
2004: Moare John Hench (n. 1908), desenatorul oficial al celebrului personaj animat Mickey Mouse.
2015: Tabloul „Nafea Faa Ipoipo” („Când te vei căsători?”), pictat de francezul Paul Gauguin în 1892 și care prezintă două fete din Tahiti, a fost vândut pentru 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie.
2020: Președintele american Donald Trump a fost achitat de Senat cu 52 la 48, împotriva acuzației de abuz de putere și cu 53 la 47, împotriva acuzației de obstrucționare a Justiției.