Reperele zilei – 5 mai

*Ziua Internațională a Moașelor.

1640: Regele Carol I al Angliei dizolvă Parlamentul cel Scurt.

1762: Rusia și Prusia semnează Tratatul de la Sankt Petersburg, care a pus capăt luptei în războiul de Șapte Ani.

1789: Se convoacă, la Versailles, Adunarea Stărilor Generale (care nu mai fusese convocată din anul 1614). Începutul Revoluției franceze.

1813:Se naște Sören Aabye Kierkegaard (d. 1855). A fost un filozof, scriitor și teolog danez din secolul al XIX-lea. Prin concepția sa filozofică asupra constrângerii omului de a-și alege destinul, a exercitat o influență hotărâtoare asupra teologiei și filozofiei moderne, în special asupra filozofiei existențiale.

1818: Se naște Karl Marx (d. 1883). A fost un filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist evreu-german  întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești. A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist.

1835: Se pune în funcțiune prima linie de cale ferată din Europa în Belgia, între Bruxelles și Mechelen.

1821: Împăratul Napoleon I moare în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic. Cunoscut mai târziu ca Napoleon I și inițial ca Napoleone di Buonaparte, a fost un lider politic și militar al Franței, ale cărui acțiuni au influențat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea. Conflictul cu restul Europei a condus la o perioadă de război total de-a lungul continentului, iar campaniile sale sunt studiate la academii militare din întreaga lume. Deși considerat un tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest.

1891: Inaugurarea celebrei săli de concerte „Carnegie Hall” din New York.

1892: Se naște Dorothy Garrod (d. 1968). A fost arheoloagă și cercetătoare britanică a preistoriei. A studiat epoca paleolitică , culturile paleoliticului timpuriu in Europa și ale mezoliticului în Palestina. A fost a doua femeie, după Johanna Mestorf (1828-1909) care s-a dedicat studiului vieții omului primitiv și a fost cea dintâi femeie numită profesor la Universitatea Cambridge(1939). Ea a fost și cea dintâi cercetătoare a preistoriei care a deținut o catedră universitară în ansamblul universitar Cambridge-Oxford.

1912: Apare primul număr al ziarului „Pravda” – ziar independent (până la 22 august 1991, organ al CC al PCUS).

1919: A fost creată, la Geneva, Liga Societăților de Cruce Roșie (LORCS), ca organ de legatură permanentă între societățile naționale de Cruce Roșie.

1919: Se naște Mihnea Gheorghiu (d. 2011). A fost un poet, prozator, dramaturg, eseist, cineast și traducător român asociat la început cu (neo)avangardismul. A fost ales în 1996 membru titular al Academiei Române. Mihnea Gheorghiu a debutat ca scriitor în anul 1937, cu o suită de poeme reunite în volumele Anna-Mad și Ultimul peisaj al orașului cenușiu, urmate de volumele Balade, Ultimul peisaj, Întâmplări din Marea Răscoală. Atras de personalitatea domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, Mihnea Gheorghiu i-a dedicat două romane cu caracter eseistic – Două ambasade, reluat sub titlul A venit un om din răsărit. Au urmat romanul Enigma din strada presei și volumul de povestiri Cele două roze după piesele lui William Shakespeare.

1919: Se naște Georgios Papadopoulos (d. 1999). A fost liderul loviturii de stat militare ce a avut loc în Grecia la 21 aprilie 1967, și conducător al guvernului militar care a condus țara între 1967 și 1973.

1921: Creatoarea de modă francez Coco Chanel prezintă marca de parfum Chanel No. 5, unul dintre primele parfumuri produse sintetic, în a 5-a zi a lunii a 5-a.

1936: Se naște Ion Dumeniuc (d. 1992), lingvist, profesor universitar, publicist și om de stat moldovean.  Primul Director al Departamentului pentru funcționarea limbilor al Republicii Moldova, luptător pentru revenirea la grafie latină și denumirea de limbă română.

1945: Al Doilea Război Mondial: Insurecția din Praga începe ca o încercare a rezistenței cehe de a elibera orașul de sub ocupația nazistă.

1948: Se naște Gheorghe Tătaru (d. 2004), jucător român de fotbal. A fost un fotbalist român, care a jucat în majoritatea carierei sale fotbalistice la Steaua București. A jucat în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. A fost Maestru al Sportului, cunoscut în fotbal cu numele de „Tătaru 2” dat fiind faptul că este fratele mai mic al unui alt mare fotbalist al CCA -ului și al echipei naționale a României pe nume Nicolae Tătaru. A fost unul dintre cei mai prolifici atacanți ai echipei Steaua București din întreaga istorie a clubului, fiind de 3 ori golgheterul echipei.

1948: Moare Sextil Pușcariu (n. 1877), filolog, istoric literar, memorialist, poet român. Lingvistul a scris peste 400 de lucrări de o mare valoare științifică, a inițiat și a coordonat Dicționarul limbii române (Dicționarul tezaur al Academiei) și Atlasul lingvistic român. A fondat și a condus revista Dacoromania și a întemeiat, în toamna anului 1919, Muzeul Limbii Române din Cluj. Dicționarul Tezaur al Limbii Române a fost continuat de la litera B, de unde îl lăsase Hașdeu, până la litera L (lojniță). Acestei lucrări i-a dedicat Sextil Pușcariu cea mai mare parte a vieții, din ea rezultând, pe lângă volumele Dicționarului, numeroase studii de lexicologie, uneori cu accente memorialistice. A fost unul dintre cei mai mari lingviști ai României, adevărat șef de școală.

1949: A fost înființat Consiliul Europei.

1955: A intrat în vigoare Acordul privind crearea Uniunii Europei Occidentale (UEO), semnat la Paris, 23 octombrie 1954.

1955: Începe să funcționeze Uniunea Europei Occidentale (UEO), în baza acordului semnat de către Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Marea Britanie, la 17 martie 1948. UEO este singura organizație europeană cu componentă de apărare înființată în perioada războiului rece.

1957: La Televiziunea Română a avut loc prima transmisie sportivă în direct: meciul de rugbi Anglia-România.

1964: Consiliul Europei declară ziua de 5 mai ca Ziua Europei.

1965: Se naște Irina Schrotter. Este una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România. În 2008 s-a decis să intre în politică și să candideze ca independent la Primăria Municipiului Iași, însă nu și-a continuat cariera politică. A rămas, în schimb, una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din România. În 2019 și-a lansat și magazinul în format online.

1972: Moare Oscar Szuhanek (n. 1887), pictor român. Artistul plastic Oscar Szuhanek s-a dovedit a fi un împătimit și veritabil pictor al Timișoarei. A realizat nenumărate peisaje urbane, tablouri inspirate de străzile, piețele, parcurile, clădirile emblematice ale orașului de pe Bega. O serie de portrete finalizate de cunoscutul și apreciatul pictor au imortalizat trăsăturile unor personalități ilustre ale urbei: Constantin Lahovary, poetul Endre Karoly, avocatul și politicianul Kaspar Muth, anticarul Eugen Keppich. În multe colecții publice și particulare din Timișoara se regăsesc tablouri semnate Oscar Szuhanek.

1979: Se naște Aurelia Brădeanu. Este o fostă handbalistă română care a jucat pentru clubul CSM București și pentru echipa națională a României.

1988: Televiziunea niponă a efectuat prima transmisiune în direct de pe Muntele Everest, cel mai înalt din lume.

1999: Indonezia și Portugalia au semnat un acord prin care să sprijine realizarea autonomiei provinciei Timor.

2002: După ce în primul tur de scrutin Jacques Chirac a obținut 19,88% din voturi, în al doilea tur de scrutin obține 82,21%, împotriva lui Jean-Marie Le Pen al Frontului Național, și este confirmat ca președinte al Franței.

2004: Guvernul premierului Silvio Berlusconi a intrat în cartea recordurilor pentru că a reușit să reziste 1.060 de zile la putere, devenind cel mai longeviv guvern din istoria Italiei postbelice.

2006: Moare Zoe Dumitrescu-Bușulenga (n. 1920), critic literar român. a fost o personalitate a culturii și politicii din România, fiica lui Nicolae Dumitrescu, jurist, și a Mariei Apostol, filolog. A fost activă în perioada 1947-1989 în calitate de cercetător, critic și istoric literar, eseist, filozof al culturii, pedagog și politician membru al Partidului Comunist Român (PCR) din anul 1966, al Comitetului Central al Partidului Comunist Român (1969-1974), și deputat în Marea Adunare Națională de două ori (1975 – 1980 și 1980 – 1985). A fost, de asemenea, membră a Academiei Române și a unor importante instituții culturale europene.

2010: Moare Mircea Angelescu (n. 1923). A fost un reputat medic infecționist, scriitor, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România (1993), membru fondator al Societații Medicilor Scriitori și Publiciști din România și al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici.

2021: Cel mai mare urs brun din România, și probabil din Uniunea Europeană, Arthur (17 ani), a fost ucis de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, în localitatea Ojdula, județul Covasna, acesta venind în România special pentru a-l împușca.