Reperele zilei – 6 februarie



131: Roșia Montană este atestată documentar, fiind înființată de romani în timpul domniei lui Traian, sub numele de Alburnus Maior. 

1611: Se naște Împăratul Chongzhen (d. 1644), împărat al Chinei. A fost al 16-lea și ultimul împărat al dinastiei Ming în China. A domnit din 1627 până în 1644, sub era care înseamnă „onorabil și de bun augur”. 

1696: Apare, în tipografia instalată la mănăstirea Snagov, prima tipăritură : „Orânduiala slujbei Sfinților Constantin și Elena”. Cartea, publicată sub îngrijirea lui Antim Ivireanul, era dedicată lui Constantin Brâncoveanu. 

1822: Nava chinezească Tek Sing, supranumită „Titanicul estului”, s-a izbit de un recif lângă Indonezia și s-a scufundat. Aproximativ 1.600 de oameni și-au pierdut viața. 

1840: Aniversarea semnării Tratatului de la Waitangi dintre băștinași – mauri și coloniștii britanici; Sărbătoarea națională a Noii Zeelande. 

1857: Apare, la București, ziarul unionist „Concordia”, care, în același an, își schimbă denumirea în „Românul” (director C.A. Rosetti). 

1866: B.P. Hașdeu editează, la București, revista săptămânală satirico–umoristică „Satyrul” (apare până la 6 iulie 1866). 

1867: Se naște Dimitrie Voinov (d. 1951), zoolog, histolog și citolog român, membru al Academiei Române. Profesorul Dimitrie Voinov a adus contribuții remarcabile la dezvoltarea morfologiei animale și, în special, a morfologiei celulare. 

1881: Se naște Ștefan Ionescu (d. 1955?), politician și general român. Poate fi considerat unul dintre organizatorii sistemului militar de apărare al României în perioada interbelică. Împreună cu generalii Samsonovici și Sichitiu a avut răspunderea organizării apărării strategice a României în perioada 1936-1938. 

1885: Spiru Haret este numit secretar general al Ministerului Instrucției și al Cultelor. 

1886: Chimistul german Clemens Winkler a descoperit un alt element chimic, pe care l-a numit germaniu. 

1889: Se naște Krikor H. Zambaccian (d. 1962), colecționar și critic de artă român de etnie armeană. Sprijinitor al multor artiști de seamă, Zambaccian a adunat o valoroasă și bogată colecție de tablouri, care se regăsește în Muzeul Zambaccian. Mai mult decât atât, Krikor Zambaccian a inventat conceptul de consignație de artă după cel de-al Doilea Război Mondial, deschizând primul magazin de acest tip pe Calea Victoriei, în București, denumit Romarta (Arta Românească). 

1898: A avut loc, la Paris, premiera „Poemei române” compusă de George Enescu. Este prima sa apariție publică în calitate de compozitor, la vârsta de 16 ani. 

1908: Se naște Geo Bogza (d. 1993), scriitor și ziarist român, membru (1955) al Academiei Române. Creator al unei formule unice de reportaj, reportajul poematic, ilustrat de volumul „Cartea Oltului”.  Autor al volumelor „Jurnal de sex” și „Poemul invectivă”, avangardistul Geo Bogza a fost închis de două ori pentru „pornografie“, fiind coleg de celulă la Văcărești cu celebrul criminal Berilă. Printre acuzatorii lui Bogza s-a numărat Nicolae Iorga. 

1912: Se naște Eva Braun (d. 1945), fotografă germană, iubita și mai apoi soția lui Adolf Hitler. A fost timp de 14 ani amanta și în ultimele 36 de ore din viață, soția lui Adolf Hitler. În aprilie 1945, în timp ce armata sovietica înainta prin Berlinul distrus de bombardamentele repetate, s-a sinucis împreună cu Hitler în buncăr. Deși a fost amanta lui pentru 14 ani, puțină lume i-a cunoscut numele sau înfățișarea, führerul reușind atât de bine să o țină departe de ochiul publicului încât a trăit și a murit anonimă. 

1916: Se naște istoricul literar Gabriel Ţepelea (d. 2012), membru al Academiei Române, prim-vicepreşedinte al PNŢCD, preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte şi mass-media din Camera Deputaţilor. Ulterior, s-a retras din viaţa politică şi a devenit preşedintele Societăţii de ştiinţe istorice şi filologice. 

1918: Femeile britanice peste 30 de ani primesc drept de vot. 

1945: Decret-lege privind statutul naționalităților, potrivit căruia toți cetățenii sunt egali în fața legii și se bucură de aceleași drepturi civile și politice, fără deosebire de rasă, naționalitate, limbă sau religie. Statutul prevedea pedepsirea prin lege a manifestărilor urii de rasă sau a naționalismului. 

1945: Se naște Bob Marley (d. 1981), interpret jamaican de muzică reggae. Lansarea albumului Exodus în 1977, care i-a stabilit reputația în întreaga lume și i-a adus statutul de unul dintre artiștii cu cele mai mari vânzări din toate timpurile, cu vânzări de peste 75 de milioane de înregistrări. 

1948: Echipa feminină a României cucerește locul al treilea la Campionatele Mondiale de tenis de masă desfășurate la Londra. 

1952: Elisabeta a II-a devine regină a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. 

1958: Opt fotbaliști ai clubului Manchester United sunt victime ale accidentului aviatic de la München. 

1968: Se naște Cătălin Crișan, interpret român de muzică ușoară. La doar șase ani, a început studiul pianului la Școala de muzică din București. Simțindu-se atras de muzica ușoară și dorind să aprofundeze arta cântecului, a urmat cursuri la ,,Şcoala Populară de Artă” din Bucureşti. Piesa ,,Dacă pleci” îi aparține în totalitate și a fost lansată la Festivalul de muzică ușoară românească de la Mamaia, în anul 1996. Acest cântec este considerat o melodie de mare succes a lui Cătălin Crișan. 

1979: Se naște Dan Bălan, cântăreț român basarabean. Este primul și unicul artist din Republica Moldova nominalizat pentru premiul Grammy, în calitate de co-autor al hitului „Live Your Life”, interpretat de cântăreața americană Rihanna și rapper-ul T.I. Este fondatorul faimosului trio O-Zone și, de asemenea, este autorul și producătorul hitului mondial „Dragostea din tei”, situat în topul chart-urilor din mai bine de 30 de țări, vândut în mai mult de 12 milioane de copii pe tot mapamondul. Autor și interpret al hiturilor internaționale „Chica Bomb”, „Justify Sex”, „Freedom”. 

1990: La Tribunalul Municipal București se înregistrează cel de-al 27-lea partid politic: Frontul Salvării Naționale, președinte Ion Iliescu. 

1990: Decret-lege al Consiliului F.S.N. privind majorarea pensiilor și a altor drepturi de asigurări sociale ale membrilor C.A.P. 

1990: Decret-lege al Consiliului F.S.N. privind organizarea și desfășurarea unor activități economice pe baza liberei „inițiative” (întreprinderi mici cu cel mult 20 de salariați, asociații cu scop lucrativ, asociații familiale, activități prestate de persoane fizice în mod independent). 

1991: Ministerul Român de Externe dă o declarație prin care propunea desființarea, până la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varșovia. Toate statele membre ale pactului ceruseră același lucru. La 1 iulie 1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de încetare a valabilității Tratatului de la Varșovia (încheiat la 15 mai 1955). 

1992: Moare Caius Iacob (n. 1912), matematician român, membru al Academiei Române și al Societății Matematice Franceze. A adus contribuții în domeniile mecanicii fluidelor și analizei matematice, preocupându-se în special de mișcările plane ale fluidelor incompresibile, de mișcările la mari viteze subsonice și supersonice, de soluțiile aproximative în dinamica gazelor, precum și de problema de limită din teoria potențialului. 

1995: Moare academicianul Nicolae Simionescu (n. 1926), care a fondat şi organizat, împreună cu academicianul Maya Simionescu, Institutul de Biologie şi Patologie Celulară. 

2003: Președintele american George W. Bush afirmă că „jocul s-a încheiat pentru Irak, iar Saddam Hussein va fi oprit”. Saddam  a fost un politician irakian, președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003. A guvernat Irakul într-o manieră dictatorială arbitrară, cu caracter semi-laic, a promovat o politică belicistă, inițiind un război lung și anevoios împotriva Iranului și mai târziu o campanie fulger în care a cucerit și a anexat emiratul vecin al Kuweitului. După invazia Irakului din 2003, Saddam a fost răsturnat de la putere, a reușit să se ascundă vreme de opt luni, până ce a fost capturat în ascunzătoarea subterană unde se afla, lângă localitatea natală Tikrit, la data de 13 decembrie 2003. Saddam a fost condamnat la moarte în 2006. A fost executat prin spânzurare în data de 29 decembrie 2006. 

2018: Compania spațială americană SpaceX a lansat cu succes racheta Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele. 

2022: Regina Elisabeta a II-a a marcat a 70-a aniversare ca suveran, devenind singurul monarh britanic care celebrează Jubileul de Platină. În toamna aceluiași an, respectiv, la data de 8 septembrie, regina Elisabeta moare la vârsta de 96 de ani. 

Foto:
Geo Bogza/Wikipedia, Eva Braun/Wikipedia, Bob Marley/Wikipedia, Cătălin Crișan/Facebook