România, cu pași foarte mici pe drumul colectării, reciclării selective și a industrializării în domeniul protecției mediului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a încheiat campania de conștientizare „Reciclăm în România” în care românii au fost informați asupra importanței colectării separate a deșeurilor. Reprezentanții ministerului speră că această campanie va conduce la creșterea gradului de colectare separată la nivel național, cu implicare masivă în rândul populației dar și al administrației locale.  

Devize din campanie de genul „Fii responsabil! Colectează separat!” sau „Tu cum transformi colectarea separată într-un obicei zilnic?” au fost auzite des în campania de conștientizare.  

Din nefericire, România colectează separat deșeuri de foarte puțin timp. Țara noastră a avut și procedură de infringement pe tema gropilor de gunoi care nu respectă normelor europene, gropi care sunt în sarcina administrațiilor locale.   

Unul din punctele finale în lanțul reciclării, firmele de procesare 

 Colectarea selectivă înseamnă mai mult decât simpla implicare pentru adunarea lor. Pentru realizarea măcar a unor procente de valorificare a acestor deșeuri, este necesară implicarea mediului de afaceri. Acesta este unul din motivele pentru care ministrul Mircea Fechet de la Mediu a vizitat zilele acestea Genesis Biotech, o instalație de biogaz situată la Filipeștii de Pădure, județul Prahova, în care se colectează și se reciclează deșeuri organice alimentare biodegradabile provenite din producție, distribuție și comerț. Cu această instalație se reciclează anual 60.000 tone de resturi alimentare, iar prin intermediul materiei prime procesate, stația de biogaz generează energie electrică pentru 6.000 de gospodării. 

”Singura soluție pentru a ne conforma la țintele de deviere de la depozitare, stabilite la nivelul UE, este aceea de a colecta corespunzător fracția biodegradabilă, care reprezintă aproximativ 50% din cele peste 6 milioane de tone de deșeuri pe care le generăm anual. Iată că există, în România, soluții performante pentru reciclarea bio-deșeurilor, care sunt pregătite să preia aceste cantități, să le proceseze și să le introducă în economia circulară. M-am bucurat să aflu despre planurile de dezvoltare ale companiei și sper ca toți actorii de pe lanț să țină pasul, astfel încât o cantitate cât mai mare de deșeuri biodegradabile să devină materie primă pentru acest model de business sustenabil”, a declarat ministrul Mircea Fechet în timpul vizitei în Filipeștii de Vădeni. 

 Alături de Bulgaria, România se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană la capitolul colectare selectivă și reciclare. La noi se colectează selectiv puțin peste 10 %, comparativ cu peste 45 %, cât este procentul în UE. ținând cont că România s-a angajat ca până în 2030 să recicleze 90% din deșeuri. Puțin probabil să se ajungă la asemenea cifre, date fiind realitățile. Nici în UE nu se folosesc procente substanțiale din deșurile reciclate întrucât procesele de producție nu sunt atât de bine puse la punct. Deocamdatăî, în țara naostră induistria dedicată reciclarii este abia la început și mare parte din materia primă vine încă din zona externă.  

Mai multe despre gestionarea deșeurilor, la http://apepaduri.gov.ro/categorie/gestionarea-deseurilor/22  

Foto:
Ministerul Mediului de la firma din județul Prahova cu instalații de procesare a deșeurilor biodegradabile