Secția Științele Naturii, obiectiv cultural-educativ uitat de Consiliul Județean Brăila

Într-un comunicat de presă, liberalul Marius Mitescu atrage atenția asupra unei secții muzeale brăilene lăsate în uitare și pentru care, încă din anul 2010, Consiliul Judeţean Brăila promitea câteva investiţii: acvariu, planetariu şi minigrădină botanică.

Secția Științele Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I” se află, cum bine se știe, în Parcul Monument și pentru toți cei care îi trec pragul este evident că planurile anunțate nu s-au materializat. 

Este bine de ştiut că muzeul brăilean a făcut demersurile necesare încă din 1986-1987 pentru înfiinţarea unei Grădini Botanice, personalul muzeului mergând atunci în documentare la Grădinile Botanice din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar din păcate nu s-a concretizat nimic. Praf și uitare, așa este administrația de succes marca Francisk Iulian Chiriac la Consiliul Județean Brăila. Secţia Ştiinţele Naturii rămâne în continuare uitată de administraţia PSD-istă. Ea înseamnă și 5,5 hectare de pădure înconjurate de un gard metalic distrus sau inexistent, unde vegetaţia crește sălbatic, unde mulţi pomi sunt uscaţi, căzuţi la pământ sau chiar tăiaţi de hoţii care nu au mai apucat să-i care. Zona, care se întinde pe o mare parte din parc, este nesigură și primejdioasă. Din gard lipsesc bucăţi de grilaj, furate în timp. Prin vegetaţia crescută anapoda îşi găsesc adăpost câini şi oameni ai străzii, reale pericole pentru cei care se plimbă prin parc. Este mai mult decât evident că hectarele de pădure sunt abandonate cu bunăştiinţă. Locul colcăie de gunoaie și de diverşi indivizi ascunşi în vegetaţia crescută sălbatic, care fac beţii si alte lucruri reprobabile fără să-i întrebe nimeni nimic”, precizează Marius Mitescu. 

Spațiile secției muzeale Științele Naturii, improprii 

În comunicat, liberalul amintește și de spaţiile interioare ale secţiei muzeale Ştiinţele Naturii, improprii, neprimitoare, inadecvate timpului nostru. 

Marius Mitescu afirmă: ”Fără sală de conferinţe, fără zone de depozitare, cu o sală de proiecție numită pompos „acvariu cu pești exotici”. Tot aici găsim rafturi goale, crăpături în tavan, echipamente depăşite – gen, videorecorder JVC, toaleta stricată, literele de la denumirea exponatelor căzute. Promisiunea preşedintelui CJ Francisk Iulian Chiriac, din 2022, planurile mari cu această porţiune a parcului, a căzut în uitare. Îi reamintesc, poate a uitat, că dorea să modernizeze secţia muzeală şi chiar vorbea despre demolarea clădirii existente, înlocuirea ei cu una complet nouă, cu un aspect mult mai interesant. Chiriac vorbea la vremea respectivă şi despre un studiu în baza căruia se vor stabili următorii paşi. De asemenea, visa cuşti amplasate pe arbori şi se gândea la posibilitatea ca cei mici să se urce prin copaci sau să tragă cu arcul, însă se pare că a uitat. A uitat, aşa cum a spus, să acceseze fonduri europene pentru acest proiect sau să acceseze bani guvernamentali, iar de o realizare pe banii bugetului CJ nici nu s-a pus problema”. 

Marius Mitescu mai subliniază că, în ciuda acestor aspecte negative, există și unul pozitiv: ”Interiorul este foarte curat, ceea ce denotă bunul simţ al salariaţilor”. Și sugerează ca duminica, când e program cu publicul, să existe ghidaj în secție.

Foto:
Marius Mitescu