Dezbatere pe tema concediilor medicale la a treia întâlnire lunară a membrilor CCIA Brăila

Ieri, în data de 15 noiembrie, ora 15:00, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila a organizat cea de a treia ediție a întâlnirilor lunare a oamenilor de afaceri la Palatul Lyra.  

Dezbaterile au avut ca temă principală reglementările legale privind acordarea concediilor medicale. Pe lângă acest prim subiect, s-a mai discutat și despre procedura de recuperare a sumelor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, dar și despre alte aspecte legislative de actualitate privind asigurările de sănătate. 

În urma unor sesizări venite din partea reprezentanților diferitelor companii din Brăila, referitoare la faptul că din ce în ce mai mulți angajați cer adeverințe pentru obținerea de concediu medical sub pretextul unor diagnostice mai mult sau mai puțin grave, s-au adus în atenție următoarele propuneri: 

  • Reintroducerea controlului la domiciliu pentru angajații aflați în concediu medical; 
  • Prezența vizei medicului de familie și a medicului specialist în medicina muncii pe certificatul de concediu medical; 
  • Responsabilizarea oamenilor față de propria stare de sănătate; 
  • Introducerea în Regulamentul de ordine internă a obligației candidatului de a anunța în 24 de ore că este în concediu medical. 

Propunerile au fost înaintate de către dr. Lucia Ileana Brânză, președinte onorific al Asociației Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF)și dr. Tite Dorina, vicepreședinte al departamentului profesional-științific în cadrul Colegiului Medicilor Brăila. 

„Dacă dumneavoastră, ca angajatori, reușiți  să reintroduceți acel control la domiciliu, ar fi excelent. Și dacă reușiți să faceți să apară viza medicului de familie și viza medicului de medicina muncii pe certificatele medicale, lucrurile ar fi mult mai bine ținute sub control. (…) Fără responsabilizarea angajaților cu privire la propria stare de sănătate, banii din sistem nu vor ajunge în veci de veci. Iar aici, casele județene ar putea să ridice o minge la fileul caselor naționale. Deci, haideți să facem o politică de responsabilizare cu privire la propria stare de sănătate.” a afirmat dr. Lucia Ileana Brânză în timpul întâlnirii.

A fost pusă în discuție și posibilitatea transmiterii online a declarațiilor pentru recuperarea sumelor aferente concediilor medicale de la casele județene de asigurări, așa cum se întâmplă în momentul de față la București și chiar la Galați. Ec. Mariana Budeș, director executiv economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brăila, a precizat că în proiectul de buget pentru anul viitor s-a prevăzut o sumă și pentru introducerea registraturii electronice.