Educație juridică la Școala Gimnazială Salcia Tudor

La finalul săptămânii trecute, elevii Școlii Gimnaziale Salcia Tudor din județul Brăila au participat la o serie de activități de prevenire și informare cu privire la noțiuni de răspundere juridică, fapte de natură contravențională sau penală ce pot fi săvârșite de către elevi în cadrul unei unități de învățământ, precum și consecințele pe care le pot avea asupra victimei sau autorului. 

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranța Școlară au răspuns invitației cadrelor didactice ale unității de învățământ amintire anterior. Cadrele didactice au dorit astfel să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului de bullying și totodată să crească gradul de informare al elevilor privind noțiunile de răspundere juridică. 

Discuții despre bullying cu elevii claselor gimnaziale

Prin urmare, polițiștii de siguranță școlară s-au întâlnit cu elevii claselor gimnaziale cărora le-au explicat ce înseamnă bullyingul, cum se poate manifesta și ce efecte poate avea asupra copiilor, care sunt limitele răspunderii penale și cum pot fi trași la răspundere minorii care au împlinit vârsta de 14 ani, ce înseamnă o contravenție și o infracțiune și care sunt principalele fapte penale împotriva persoanei sau ale patrimoniului care pot fi săvârșite în  mediul școlar. 

Între polițiști și elevi s-au purtat discuții interactive. Subiectele abordate s-au centrat pe modul de reacție în diferite situații.  Minorii au aflat cum trebuie să procedeze și pe cine să informeze dacă interacțiunile la școală cu ceilalți colegi le provoacă neplăceri sau chiar teamă. 

Activitățile desfășurate s-au înscris în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, constituit la nivelul județului Brăila, și al Planului Local Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, constituit la nivelul comunei Salcia Tudor.  

Cu această ocazie, Biroul Siguranța Școlară a readus în atenția elevilor și a cadrelor didactice „Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar”, un demers național inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Siguranța Școlară și Ministerul Educației, demers ce va fi reluat în acest ultim trimestru al anului 2023. 

Foto:
I.P.J Brăila