Un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Diabetului zaharat s-a desfășurat în 11 noiembrie 2023 la Mall Brăila, la inițiativa medicilor Cristiana Voineag și Bianca Postolache – în organizarea secției Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila și Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Brăila. Practic, au fost aplicate teste de glicemie tuturor celor care au trecut prin zona unde s-au așezat medicii și ajutoarele lor, tineri voluntari de la Filaila Crucea Roșie Brăila, și au dorit să se lase testați. Acțiunea a fost gratuită, fiecare persoană fiind și consiliată cu privire la pericolele diabetului, invitată să meargă la medic la cel mai mic simptom.
Diabetul zaharat este numărul patru într-o listă a bolilor cauze ale mortalității în România, alături de alte boli endocrine, de nutriție și metabolism, într-un raport al Institutului Național de Statistică și al Centrului Național de Sănătate Publică pentru anul 2022.
Aceasta și faptul că boala poate fi tratată, „ținută în frâu”, cum se spune, dacă este depistată din vreme, a fost motivația organizatorilor pentru acțiunea de testare gratuită a glicemiei.
Dintre cei testați, mai mult de 10 persoane au avut glicemia foarte mare și alte 50 sunt suspecte de diabet zaharat
Ne explică dr. Cristiana Voineag: „Ziua internațională a diabetului zaharat are semnificație pentru conștientizarea impactului acestei patologii asupra organismului, datorită faptului că o glicemie ridicată poate fi asimptomatică și complicațiile pot fi atât acute, dar și cronice – oculare, afectarea nervilor periferici, a vaselor de sânge, renale, cardiovasculare, psihiatrice. Importanța depistării este crucială, deoarece complicațiile pot apărea încă din stadiul de prediabet, cum spun anumite persoane că au o glicemie puțin ridicată. Ghidurile terapeutice internaționale și naționale consideră că un pacient are prediabet la un nivel glicemic >100 mg/dl dimineața după un post de opt ore. De aceea secția Diabet a Spitalului Clinic Județean de Urgență a organizat screening-ul prin măsurarea glicemiei în Mall. S-au efectuat 750 de testări de glicemie. Fără a fi centralizate pe grupe de vârstă, valori glicemie etc, pot să spun că au fost peste zece persoane cu glicemia de 300 mg/ dl fără să se cunoască cu diabet zaharat, 50 de persoane cu 200 mg/ dl, 100 de persoane cu glicemie între 150-180, restul având peste 126 mg/dl și sub 100 mg/ dl. Bineînțeles că o parte dintre acești oameni au fost testați postprandial, deci după ce s-au alimentat, dar dacă o glicemie este peste valoarea de 200 mg/ dl în orice moment al zilei poate fi considerat că persoana este suspectă de diabet zaharat.
S-au testat mulți tineri. Dorința mea era să se testeze mai mulți vârstnici, deoarece prevalența diabetului zaharat crește odată cu vârsta. Au fost puține persoane supraponderali și obezi. Și aceste categorii au o prevalență mult mai mare în a dezvolta această boală. Așadar, aceste campanii ar trebui desfășurate mult mai des și îmi propun să le desfășor la sate, unde adresabilitatea la serviciile medicale este mai redusă”.
Cristiana Voineag este și consilier, aleasă în Consiliul Local Municipal pe lista social-democraților. La acțiunea de la Mall Brăila, echipa de organizatori a primit sprijin și de la câțiva membri din TSD Brăila.
Diabetul, locul patru între cauzele de deces în România
Ziua Internațională a Diabetului (World Diabetes Day) se serbează, an de an, la 14 noiembrie. Este o inițativă a Federației Internaționale de Diabet (International Diabet Federation – IDF), sprijinită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)/ World Health Organization (WHO). Obiectivele campaniilor dedicate acestei zile sunt creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul, sprijinirea rețelei celor afectați de boală, promovarea rolului familiei în managementul bolii, îngrijirea, prevenirea și educația privind diabetul zaharat.
Diabetul zaharat este o boală cronică. Netratată, poate conduce la complicaţii grave şi deces. Pacienţii cu diabet îşi măsoară glicemia zilnic, îşi administrează medicaţia, fac exerciţii fizice regulat şi îşi ajustează dieta – aceasta dacă doresc să se păstreze în condiții bune.
Diabetul se află pe locul patru în cauzele de mortalitate în România, primele trei cauze de deces fiind bolile infecțioase și parazitare, tumorile, bolile sângelui și ale organelor hematopoietice. Toate acestea și multe alte boli ar putea să nu mai fie neapărat cauze de moarte dacă pacienții s-ar prezenta mai des la medic, oricât de aglomerată ar părea – pentru unii – agenda medicului. Prevenția chiar salvează vieți, nu este doar o replică sau un slogan, este un adevăr pe care îl poate repeta și pacientul. Medicul oricum o face, așteptând pacienții la cabinet.