Un cetățean ucrainean prins la vamă cu documente de export false

La data de 19 noiembrie, în jurul orei 08:30, un cetățean ucrainean în vârstă de 49 de ani s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Galați Rutier – I.T.P.F. Iași, în scopul efectuării formalităților de control pentru a ieși din țară. Bărbatul conducea un vehicul format dintr-un cap tractor și o semiremorcă înmatriculate în Ucraina. 

După ce bărbatului i-a fost verificată identitatea, a urmat controlul mărfii transportate. Ucraineanul a prezentat autorităților vamale documentele de export, respectiv declarația vamală și factura de achiziție. Lucrătorii vamali au constatat că există diferențe între documentele prezentate și datele din sistemul informatic vamal. Conducătorului mijlocului de transport i-au fost solicitate clarificări. Acesta a prezentat ulterior o altă declarație de export și altă factură ce aveau înscrise aceleași numere de înregistrare ca și primele, dar pentru o altă societate comercială din Ucraina. 

În urma mai multor verificări ale documentelor în cauză, s-a constatat că există două declarații de export cu același număr de înregistrare, dar cu destinatari diferiți și două facturi cu același număr de înregistrare, dar cumpărători diferiți. Acest lucru a pus sub îndoială veridicitatea documentelor prezentate de către cetățeanul ucrainean. 

Vehiculul condus de bărbatul cu cetățenie ucraineană a rămas indisponibilizat până la clarificarea documentelor bunurilor transportate, timp în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea de acte nereale / falsificate.  

În urma finalizării cercetărilor se vor lua măsurile legale care se impun. 

Foto:
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași