Viorel Botea, demisie în plenul ședinței Consiliului Județean Brăila

În timpul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Brăila din data de 28 noiembrie, ora 10:00, desfășurată în Sala Mare a Palatului Administrativ, consilierul județean Viorel Botea, cunoscut și ca fondatorul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Brăila și de aproximativ o lună și jumătate membru al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Consiliului de administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila. 

„Având în vedere că sunt îndeplinite condițiile administrative și juridice prin care, în momentul de față, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila există un nou manager, cred că este de datoria mea ca în acest moment să îmi dau demisia din calitatea de președinte al Consiliului de administrație, precum și din calitatea de membru al Consiliului de administrație (…)” a afirmat noul membru AUR. 

Mai mult decât atât, Viorel Botea și-a exprimat convingerea că „noul manager are dreptul și calitatea de a-și alege o echipă managerială care să dea un nou restart activității de la Spitalul Județean”. 

Francisk Iulian Chiriac i-a solicitat lui Botea și un document scris al demisiei

Președintele Consiliului Județean, Francisk Iulian Chiriac, a intervenit imediat și a specificat că „desemnarea unui nou reprezentat în Consiliul de administrație al spitalului este în atributul Plenului Consiliului Județean”, dar mai întâi trebuie efectuat documentul scris al demisiei astfel încât să fie realizat cu „documente în regulă, să nu fie doar pe vorbe”. 

Consilierul județean din partea PNL, Dănuț Lungu, a intervenit în discuție precizând că dorește să cunoască statutul domnului Botea în Consiliul Județean, în condițiile în care a aflat din presă că este membru al unui alt partid: „Dacă cumva această demisie este într-un anumit fel sau într-un alt fel. Am înțeles că dânsul acum este membru AUR, a fost la PMP, a candidat în listele PMP-ului și a ajuns consilier județean” a mai specificat acesta.

Până când PMP nu anunță oficial că Viorel Botea nu mai este membru al acestei formațiuni politice, el își poate continua mandatul de consilier județean

Viorel Botea i-a răspuns consilierului PNL că este membru AUR și a adăugat următoarele: „Astfel, precum poate ați aflat din portalul Tribunalului, în momentul de față, Statutul Partidului Mișcarea Populară (PMP), cel nou votat de Congres în 2022, nu a fost aprobat. Deci, din punct de vedere juridic, același lucru l-am așteptat și la spital.(…) Însă, domnilor consilieri, nu sunt îndeplinite condițiile necesare pentru că s-ar putea ca mâine să ne trezim, de exemplu, că Partidul Mișcarea Populară va fi radiat din registrul Partidului” .

Consilierul Dănuț Lungu a apelat la secretarul general al Consiliului Județean Brăila, Dumitrel Priceputu, în ceea ce privește legalitatea acestei situații. Acesta a precizat: „Pierderea calității sau apartenența la un partid sau altul este dovedită cu înscrisuri, cu acte oficiale. Până în acest moment, conform Codului Administrativ, nu au fost primite documente din care să rezulte o altă situație a domnului consilier Botea Viorel. Drept urmare, Consiliul Județean are aceeași componență, cu aceiași membri. Nu există pe procedura stabilită de Codul Administrativ vreo modificare, vreo schimbare, vreun document care să ateste schimbarea situației domnului Botea Viorel.” 

În această discuție, s-a alăturat și consilierul județean Andrei Ionuț Ichim, care i-a luat apărarea lui Viorel Botea, făcând referire la o situație similară și l-a rugat pe consilierul PNL Dănuț Lungu să explice statutul juridic al unor primari care au trecut de la un partid la altul. 

Alexandru Vlăduț Bașno, membru PNL a depus jurământul de consilier județean, înlocuindu-l pe Florin Cârligea care și-a dat demisia în luna septembrie

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței de CJ a fost depunerea jurământului pentru ocuparea funcției de consilier județean de Alexandru Vlăduț Bașno, membru PNL. 

Secretarul General al Consiliului Județean Brăila a ținut să atragă atenția consilierilor PNL din sală asupra unei situații similare în care s-a aflat și noul consilier județean, a cărui numire a fost contestată la Tribunalul Brăila: „Am avut o situație în instanță. Dacă nu au existat alte documente care să dovedească că s-a schimbat situația, domnul consilier Bașno astăzi a depus jurământul conform încheierii Tribunalului, care este definitivă”. (n.red. ne vom interesa și vom reveni cu amănunte).