X-FEST – Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR

Până pe 18 octombrie, capitala României este locul de desfășurare a X-FEST, Festivalul Internațional de Teatru Tânăr EXCELSIOR, inițiat de regizorul Vlad Cristache, manager interimar al teatrului EXCELSIOR.  

Tema festivalului este Limite/Limits. Vlad Cristache propune publicului tânăr, dar nu doar lui, câteva provocări care țin nu doar de lumea scenei: „Cât de departe putem ajunge ca ființe umane, care sunt limitele noastre personale, care sunt limitele interioare și care sunt limitele corpului uman? Care sunt limitele impuse de societate și câte dintre ele devin doar obstacole în nevoia noastră de a gândi și de a ne exprima liber? De ce încă mai construim între noi ziduri și de ce încă se moare pentru a apăra sau a încălca granițe într-o lume în care auzim în fiecare zi cuvântul globalizare? Care sunt limitele teatrului și în ce măsură nevoia disperată de a împinge și mai departe limitele tehnologiei va afecta arta noastră? Toate acestea sunt întrebări esențiale pentru încercarea noastră de a ne defini locul în societate, ca tineri, ca artiști, ca oameni, și de a înțelege unde suntem noi în clipa asta, în acest inceput de secol XXI, și care este drumul pe care trebuie să mergem de aici înainte. Sperăm ca în spectacolele pe care le vom vedea împreună în X-FEST să găsim răspunsurile măcar pentru câteva dintre aceste întrebări„.  

Invitații sunt Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Grecia, România. Spectacolele se prezintă pe scenele a opt teatre bucureștene, bineînțeles și la Teatrul EXCELSIOR, dar și la Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Odeon, Teatrul de Comedie, Nottara, Teatrul Mic, Metropolis și Teatrul Godot. Sunt și spectacole care se susțin în licee, la fel cum pentru publicul tânăr au fost gândite workshopuri și spectacole-lectură. Participă Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix si Mascaret Production din Franța, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul Național „Ivan Vazov” din Sofia, Teatrul Național „Radu Stanca”, Teatrul German de Stat din Timișoara, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Maria Filotti”, Teatrul „Regina Maria” din Oradea și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. 

„Fără artă, fără frumos, viața e inconsistentă” – Vlad Cristache 

Teatrul brăilean se prezintă, în 12 octombrie, cu spectacolul ”Naufragiat” după ”Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși)” de Donald Margulies, în regia lui Andrei Huțuleac. Spectacol în premieră în România, cu Ciprian Chiricheș, Blanca Doba, Nicholas Cațianis, Corina Borș în distribuție, scenografia Maria Nicola, light-design Lucian Moga

Teatrul EXCELSIOR are în programul festivalului un spectacol pe care unii brâileni l-au vizionat și aplaudat în recentul Festival internațional de teatru și arte performative de la Brăila. „Punk rock” este regizat de Vlad Cristache.    

Mai este un motiv care poate reprezenta motivație pentru prezența la festivalul X-FEST. Îl subliniază tot Vlad Cristache: 

E o mare provocare pentru mine să vin în întâmpinarea unei categorii de public neglijate în România, adolescenții și tinerii adulți, și să ofer, atât prin repertoriul pe care îl coordonez la Teatrul EXCELSIOR cât și prin organizarea acestui festival, produse culturale care să-i pună față în față pe tineri cu artiști și creații care le pot modela sufletul și le pot reaminti că fără artă, fără frumos, viața e inconsistentă”.