Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului

În fiecare an, pe 9 noiembrie, este marcată Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului.

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a transmis astăzi următorul mesaj, amintind actele de violență asupra evreilor de acum 85 de ani:

„Marcăm astăzi Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului, zi cu însemnătate deosebită pentru întreaga lume, dar cu precădere pentru spațiul european. Operațiunea, care a început în Berlin, în Noaptea de Cristal, a dus la arestarea a zeci de mii de evrei cărora le-au fost confiscate și distruse proprietățile și lăcașele de cult. Acest pogrom a adus după sine încălcări repetate ale drepturilor și libertăților fundamentale, abuzuri și cruzimi greu de imaginat.”

Marcel Ciolacu subliniază că 9 noiembrie semnifică eliberare, finalul suferințelor și al abuzurilor, speranța unui viitor construit pe principii democratice.

„Este nevoie ca oamenii, dar în special tinerii, să cunoască și să înțeleagă istoria pentru a împiedica distorsionarea adevărului istoric. Predarea materiei <Istoria Evreilor. Holocaustul>, începând cu anul școlar 2023-2024, este un pas firesc în această direcție și contribuie la cultivarea spiritului civic în rândul noilor generații.

Evenimentele recente, respectiv atacurile teroriste asupra cetățenilor și teritoriului Statului Israel, ne demonstrează, din păcate, că lupta noastră împotriva acestor curente extremiste și deosebit de periculoase trebuie intensificată cu acțiuni și măsuri concrete, pentru a nu mai permite niciodată ca astfel de incidente să aibă loc”, a mai adăugat șeful Guvernului.

30.000 de evrei duși în lagăre de concentrare

„Noaptea de cristal” sau „Noaptea sticlei sparte” desemnează pogromul împotriva evreilor din Germania Nazistă, inclusiv Austria, început în noaptea de 9 noiembrie 1938. Între 9 și 13 noiembrie 1938, în numeroase orașe și sate germane și austriece, au fost devastate casele și magazinele a mii de evrei, acțiune la care au participat atât civili, cât și trupe speciale.  Străzile au fost efectiv acoperite cu cioburi de sticlă de la geamurile sparte, de aici și denumirea ulterioară a evenimentului. În această perioadă, conform Wikipedia, în Germania și în Austria au fost omorâți în bătaie circa 400 de evrei; aproximativ 30.000 de evrei au fost duși în lagăre de concentrare, iar 1.668 de sinagogi au fost devastate, 267 din ele fiind chiar incendiate, totul la comanda statului nazist din acea vreme.

Foto:
Artsiom Malaschenko - Pixabay