Ziua Pompierilor din România 

La 13 septembrie 2023 sunt sărbătoriți pompierii români în amintirea unei zile de acum 175 ani când Compania de Pompieri din București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a luptat eroic în bătălia de pe Dealul Spirii împotriva armatei otomane. Ca de fiecare dată, s-au depus coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Pompieri din capitală, ridicat în 1901, unde pe soclu este inscripția: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător”.

Pe pagina oficială web a Inspectoratului General pentru Situații de urgență, în subordinea căruia sunt structurile județene de pompieri, este subliniată, de asemenea, importanța zilei: ”Astăzi, îi comemorăm pe înaintașii noștri, acei pompieri curajoși, care au oferit sacrificiul suprem pentru protejarea semenilor și a bunurilor lor. Astăzi și în fiecare zi, le suntem recunoscători și le aducem un pios omagiu celor care nu mai sunt printre noi și care ne veghează, acum, din armata îngerilor. Eroii nu mor niciodată! Ei ard mereu în sufletele celor pe care i-au salvat!” 

De asemenea, în această zi nu uităm prezența și intervențiile pompierilor militari români ori de câte ori este necesar, în țară și străinătate. Cum a fost în vara aceasta, în Grecia și în Franța pe insula Corsica, unde au mers echipaje specilizate la stingerea incendiilor forestiere în misiuni finanțate și organizate prin intermediul mecanismului de Protecție Civilă al UE.     

ISU ”Dunărea”, în sărbătoare 

Subunităţile de pompieri din întreaga ţară au organizat Ziua Porților Deschise cu această ocazie, invitând în special copiii și tinerii la sedii pentru a afla mai multe despre specificul activității și despre profesie. De asemenea, au avut loc ceremonii militare deschise de scurte slujbe religioase pentru comemorarea eroilor armei.  

La Brăila, ceremonia a avut loc la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Dunărea” (foto), condus de inspectorul șef col. Ion Cristian, în curtea sediului din bulevardul Dorobanților nr. 468. Întâlnirile cu brăilenii au fost programate pentru intervalul orar 10.00 – 14.00 și, cu siguranță, vor mai fi și altele, pentru că ISU ”Dunărea” și-a construit o bună relație cu școlile, cu societatea civilă.  

   

Foto:
ISU ”Dunărea”