Finanțare pentru investițiile în noi capacități de producere a energiei electrice din sectorul agroalimentar

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat publicarea pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a condițiilor necesare pentru obținerea finanțării privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și al industriei alimentare. 

Cererile de finanțare se pot depune începând cu data de 9 noiembrie 2023, de la ora 08:00, până la 23 noiembrie, ora 23:59. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale precizează, într-un comunicat de presă postat în data de 1 noiembrie 2023, că valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabilă și nu poate depăși 20 de milioane de euro pentru un beneficiar. Mai mult decât atât, pentru energia eoliană, finanțarea este de maxim 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 700.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW. Iar pentru energia solară valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maxim 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW. 

Beneficiari eligibili pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare sau din domeniul îmbunătățirilor funciare

De asemenea, se mai precizează faptul că beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi întreprinderile din sectorul agricol, întreprinderile din sectorul industriei alimentare, precum și organizații sau federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare ce sunt legal constituite și înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). 

Pentru anul 2023, s-au alocat 150 de milioane, sumă defalcată astfel: 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1MW (energie eoliană și solară) și 50 de milioane de euro capacități instalate mai mari de 1MW (energie eoliană și solară). Sursa finanțării pentru schema de energie o reprezintă Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. 

Pe pagina oficială a Agenției (secțiunea Finanțare) puteți găsi mai multe informații despre ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia. 

Foto:
Unsplash