Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi noua Lege a pensiilor, adoptată săptămâna trecută în Parlament cu 199 de voturi „pentru”.
Conform actului normativ, pensiile se vor mări de două ori anul viitor: o dată de la 1 ianuarie, cu 13,8 %, și a doua oară de la 1 septembrie, prin recalculare.
„Adoptarea cu o largă majoritate a noii legi a pensiilor reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective politice ale Partidului Social Democrat, respectiv reformarea sistemului public de pensii, prin care sunt înlăturate inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și care asigură creșterea continuă și sustenabilă a veniturilor pensionarilor. Adoptarea legii cu o largă majoritate parlamentară și validarea actului normativ de către experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale garantează atât sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii, cât și stabilitatea politică privind aplicarea reformei, care anterior a fost blocată de guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021”, au declarat social-democrații, într-un comunicat de presă.
Noua lege este însă una controversată, fiind contestată mai ales pentru impactul pe care îl va avea asupra bugetului public. Blocul Național Sindical (BNS) atrăgea atenția zilele trecute, așa cum scriam aici, asupra inechităților pe care aceasta le va crea, atât în ceea ce privește vârsta de pensionare, cât și în privința contributivității. Mai mult, reprezentanții BNS sunt de părere că reforma sistemului de pensii nu este posibilă în momentul de față fără consecințe majore asupra generațiilor ce nu se află încă la vârsta pensionării. Ne putem aștepta așadar la o creștere a vârstei de pensionare sau la creșterea nivelului de contribuții ale angajaților la sistemul de pensii.