Marcel Ciolacu: taxele și impozitele nu vor crește în 2024

Marți, 21 noiembrie, a avut loc reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social coordonat de premierul Marcel Ciolacu, unde au fost discutate mai multe teme în atenția Guvernului, sindicatelor și patronatelor. 

În cadrul acestei reuniuni, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în momentul de față se pregătește bugetul pentru anul viitor, pentru care se va consulta cu partenerii sociali. Mai mult decât atât, premierul a subliniat că în anul 2024 nu vor crește taxele și impozitele . 

„Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri,” a declarat Marcel Ciolacu. 

Premierul a specificat că se caută soluții pentru reducerea impozitării muncii, iar în continuare se iau măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului ANAF și Vămi. De asemenea, Marcel Ciolacu a completat că la nivel guvernamental se fac toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri. 

Consultările cu partenerii sociali vor continua și cu privire la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată. „Guvernul va lua o decizie privind salariul minim doar după ce va fi agreată cu partenerii sociali”, a subliniat șeful Executivului. 

La întâlnirea de marți cu sindicatele și patronatele au mai fost discutate și alte teme de interes precum asigurarea forței de muncă, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență și dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene. Totodată, a fost discutat în primă lectură ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a fost analizat regulamentul privind colaborarea în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, conform noii Legi a Dialogului Social. 

Foto:
Marcel Ciolacu/Facebook