Marian Coman – o nouă ediție a volumului „Omulețul din perete”

Cea de-a doua ediție a volumului „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice” de Marian Coman este disponibilă în librăriile din toată țara și online, pe site-ul Editurii Nemira. 

Noua ediție vine cu o noutate, menită să faciliteze cititorului accesul la viziunea unică a scriitorului asupra lumii pe care o creează. Mai exact, volumul are pe lângă textul nou și ilustrațiile autorului Marian Coman. 

„M-am întrebat cu ce aș putea veni în plus față de ediția din 2019 și am ajuns să mă gândesc la primele lucruri pe care le-am publicat: câteva desene, în urmă cu vreo 30 de ani. Am continuat, de atunci, să desenez sporadic, în joacă, doar pentru mine. Mi-a trecut prin minte, așadar, că aș putea face asta, că aș putea desena. Și am desenat.” declară  Marian Coman.  

Scriitorul afirmă totodată că a început să deseneze pentru a construi „niște stări, niște peisaje mentale”. Mai mult decât atât, noua ediție posedă o poveste scrisă în timpul pandemiei, care „s-a așezat firesc în universul cărții, chiar la început.” 

Și dacă ești doar un personaj în cartea altcuiva? – aceasta este întrebarea sub imperiul căreia se citesc prozele din volum, toate în registrul realist al cotidianului care alunecă uneori discret, alteori abrupt, spre straniu, oniric, fantastic sau metaliteratură. 

Cala, o femeie superbă și misterioasă, în jurul căreia se învârtesc multe dintre poveștile din carte. Sevăn, un bătăuș get-beget dintr-un sat uitat de lume. Fifi, o bibliotecară care face o descoperire inedită. Tanti Teofana, o ghicitoare care ascunde tot soiul de enigme și comori. Mile, un băiat dintr-un internat, care cunoaște un secret ce va schimba totul. Acestea sunt doar câteva dintre personajele care își dau mâna și te ghidează într-o aventură nebună, provocatoare, fără pereche. Ești pregătit să descoperi lumea cu alți ochi?

Tudor Ganea oferă o recenzie a acestei ediții noi: „Citind cartea lui Marian Coman, ai impresia că Stephen King dă drumul unui balon roșu printr-o gaură de iepure care conectează suburbia americană de satul și litoralul românesc. Suprafața balonului său narativ se impregnează de-a lungul acestui traseu-filtru de textualism, metaficțiune, onirism și fantastic. Cu scene parcă desprinse dintr-un film de M. Night Shyamalan sau Guillermo del Toro, dar și cu o nostalgie discretă, scrisă într-un registru realist stăpânit excelent, lui Marian Coman îi reușește grația pasului pe sârmă, dar și forța săpăturii narative de tip șvaițer, care perforează textul și interconectează poveștile între ele, spre un final în care zidurile se transparentizează.“ 

Eli Bădică, cordoonatoarea imprintului n’autor, spune despre această ediție următoarele: „Adevărul gol-goluț e că tocmai ai deschis o carte fabuloasă. Poveste după poveste, personaj după personaj, întâmplare după întâmplare, ilustrație după ilustrație, Marian Coman construiește în „Omulețul din perete și alte povestiri fantastice” un întreg univers, palpitant, așa cum numai un prozator autentic o poate face. Protagoniștii săi, marginali cu toții, vor ajunge în galeria ta de personaje memorabile, îmbinarea extraordinară a realismului cu fantasticul te va năuci, iar finalul, vai!, finalul te va neliniști.“

Cartea, distinsă cu Premiul Vladimir Colin 2021 pentru Cel mai bun volum New Weird/ Dark fantasy/ Gothic/ Horror, va putea fi (re)descoperită în imprintul n’autor, colecția de proză românească contemporană, coordonată de Eli Bădică.

Despre autor

Marian Coman s-a născut în 1977, la Mangalia. A trăit o lungă perioadă la Brăila, unde a fost jurnalist în presa scrisă și televiziune. A fost redactor-șef al cotidianului Obiectiv – Vocea Brăilei, al revistelor Obiectiv Cultural și Nautilus și scenaristul benzilor desenate Harap Alb continuă și Tinerețe fără bătrânețe. A renunțat la presă în 2014 și, vreme de mai bine de trei ani, a trăit scriind proză și scenarii de benzi desenate. Este laureatul mai multor premii naționale dedicate literaturii F&SF și al unui premiu al Convenției Europene de Science-Fiction. A mai scris volumele Nopți albe, zile negre (2005), Testamentul de ciocolată (2007), Teoria flegmei. Apel la mitocănie (2008), Haiganu. Fluviul Șoaptelor (2015) și Haiganu. Furia Oarbă (2017) și scenariul romanului grafic TFB (2016), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În 2018, s-a alăturat echipei Editurii Nemira, unde coordonează imprintul Armada, dedicat literaturii SF, Fantasy și Thriller și imprintul Nezumi, precum și producția de cărți audio. În prezent, locuiește în București și este membru PEN Club România și Science Fiction & Fantasy Writers Association (SFWA).