Protest spontan la DSP Brăila

Miercuri, 15 noiembrie, în intervalul orar 10.00 – 12.00, angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila au protestat în fața sediului situat pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 2. 

Se pare că acțiunea angajaților de la Direcția de Sănătate Publică Brăila a fost stimulată de reacția și decizia favorabilă a Guvernului față de protestele personalului caselor de asigurări de sănătate județene. Reamintim că și angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Brăila sunt în protest de pe 15 noiembrie. Vă informam în legătură cu acest protest aici. 

Personalul de la DSP Brăila cere acordarea salariului și a celorlalte drepturi salariale la nivel maxim în plată, aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. Astfel, revendicările sunt de natură salarială, punându-se accentul pe discrepanțele din sistemul de sănătate. Totodată, se atrage atenția că la procedurile de concurs demarate pentru ocuparea posturilor vacante nu a fost depus nici un dosar de înscriere. Salariații de la DSP Brăila aduc aminte că activitățile din perioada pandemiei de COVID-19 au fost realizate cu deficit major de personal, ei fiind în același timp în prima linie în toată această perioadă.

Prevederi Legii nr. 153/2017 a scăzut veniturile nete ale angajaților

Angajații Direcției de Sănătate Publică din Brăila au invocat și faptul că, prin aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017, veniturile nete, în principal pentru funcționarii publici, au scăzut în procente de 10% până la 50%. Acest lucru a menținut inegalitățile salariale de la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene în raport cu propriii angajați, cât și cu personalul din sistemul de sănătate publică. 

Nu în cele din urmă, personalul DSP își manifestă nemulțumirea față de faptul că, odată cu creșterea inflației, accentuată mai ales din anul 2022, se pune o presiune majoră pe puterea de cumpărare a salariaților.  

Manifestanții au scandat lozinci precum: „Vrem respect! Nu cedăm!”; „Protest spontan DSP Brăila – Linia I în pandemie”; „Protestăm! Fără inechități salariale!” și „Fără discriminări între categorii de personal!”. 

Foto:
Direcția de Sănătate Publică Brăila