Reperele zilei – 19 aprilie

1713: Fără moștenitori pe line masculină în viață, împăratul Carol al VI-lea al Sfântului Imperiu Roman emite sancțiunea pragmatică din 1713 pentru a se asigura că pământurile habsburgice și tronul austriac vor putea fi moștenite și de o femeie; fiica și succesoarea sa, Maria Tereza, se va naște peste patru ani.

1768: Moare Canaletto (n. 1697), pictor italian. Rigoarea arhitecturii și expresivitatea poetică, reproducerea fidelă, de-a dreptul documentară a realității, îndemânarea cu care lucrează cu lumina și elanul pensulei sale vor fi caracteristici ale acestui artist care va aduce din nou gloria picturii venețiene. A fost un maestru în arta perspectivei citadine (pittore vedutista) și în crearea iluziei realității, dată de tehnica „trompe-l’oeil”, foarte căutate în teatru și în operă.

1770: Maria Antoaneta se căsătorește la vârsta de 14 ani prin procură cu Delfinul Franței.

1801: Se naște Gustav Theodor Fechner (d. 1887), fizician și filozof german. A fost un psiholog, fizician, medic german, mai târziu întemeietor al psihologiei experimentale și al psihofizicii. El a inspirat mulți oameni de știință și filozofi de-a lungul mai multor secole.

1882: Moare Charles Darwin (n. 1809). Este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate formele de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”,toate acestea fiind publicate în cea mai celebră scriere a sa, „Originea speciilor”(1859).

1854: Se naște Anghel Saligny (d. 1925). Este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și a silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești. Sprijinindu-se pe invenții proprii, construiește, pentru prima oară în lume, silozuri din beton armat la Brăila și Galați. Între 1884 – 1889 a lucrat la construcția docurilor și a antrepozitelor de la Galați și Brăila, dând soluții total originale, printre care: construcția fundațiilor pe straturi de fascine și piloți pentru cheiuri, a bazinelor de legătură cu Dunărea pentru silozuri și folosirea, pentru prima oară în lume, a betonului armat în construcția silozurilor. Printre celelalte lucrări ale sale se numără linia de cale ferată Târgu Jiu – Filiași, tunelul de cale ferată din Valea Mostiștei, portul Ramadan (Giurgiu) etc.

1883: Se naște Elena Alexandrina Bednarik (d. 1939), pictoriță română. A fost o profesoară de desen, pictoriță și decoratoare română, care a semnat majoritatea lucrărilor sale cu numele Helene Bednarik. Cea mai cunoscută expoziție personală a fost în 1929, în Galeria Mozart din București. Despre această expoziție, Alexandru Davidian scria în studiul dedicat artistei:„De atunci datează o serie de acuarele în care predomină florile, de cele mai multe ori în ambianța unor interioare în care o carte, o păpușă de porțelan îmbrăcată în haine frumoase de mătase sau o călimară în nuanțe bleumarin le sporește misterul și dau complexitate compoziției.”

1904: Orașul Toronto este afectat în mod semnificativ de un incendiu. 104 clădiri au fost distruse, prejudiciul total fiind de 10 milioane de dolari canadieni, însă nici o persoană nu-și pierde viața.

1906: Moare Pierre Curie (n. 1859). A fost un fizician francez, pionier în studiul radioactivității, laureat (împreună cu Antoine Henri Becquerel și Marie Curie) al Premiului Nobel pentru Fizică în 1903. Printre alte contribuții științifice remarcabile, Pierre Currie a descoperit, împreună cu fratele său, Jacques Curie, efectul piezoelectric, în 1880.

1912: Se naște Glenn T. Seaborg (d. 1999), chimist american. A fost un chimist american, unul dintre oamenii importanți ai Proiectului Manhattan și laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1951) pentru „descoperiri în chimia elementelor transuraniene”. În anul 1980, el a transmutat câteva mii de atomi de bismut în aur la Laboratorul Național Lawrence Berkeley. Prin tehnica sa experimentală, utilizând fizica nucleară, a putut elimina protoni și neutroni din atomii de bismut. Tehnica lui Seaborg ar fi mult prea scumpă pentru a permite fabricarea pe scară largă a aurului, dar lucrarea sa a fost aproape de piatra filozofală din alchimie.

1914: Moare Charles Peirce (n. 1839). A fost filozof, matematician și logician american, considerat fondator al curentului filozofic pragmatism și, alături de William James, părintele semioticii moderne. În eseul Fixarea convingerii (1877), scoate în evidență deosebirea practică dintre credință în sensul convingerii și îndoială. Comparând diferite metode de fixare a convingerii, ajunge la concluzia că singura metodă este metoda științei. Mare parte din munca sa a fost consacrată descrierii metodei științei și a încercat să dovedească faptul că ea ne conduce la adevăr.

1919: Apare, la București, revista literară „Sburătorul”, condusă de Eugen Lovinescu.

1927: Din cauza „obscenității” din piesa Sex, actrița Mae West este condamnată la 10 zile de închisoare în New York. După opt zile, va fi eliberată pentru bună purtare.

1940: Se naște Mioara Roman (d. 2024), scriitoare, jurnalistă, traducătoare și profesoară de limbă și civilizație arabă. A lucrat în cadrul postului de radio Radio România Internațional, vreme de 17 ani, ca șefă a secției de limbă arabă. De-a lungul timpului, a realizat interviuri cu președintele Egiptului, Hosni Mubarak, regele Hussein al Iordaniei și președintele Irakului, Saddam Hussein. Mioara Roman, fosta soție a fostului premier Petre Roman, a încetat din viață pe 23 februarie 2024, la vârsta de 83 de ani, la un azil din Snagov, unde era internată de câteva luni. Suferea de o formă gravă a bolii Parkinson și de o degenerare neurocognitivă.

1944: Se naște Ioan Gliga, poet român. Frecvent, Ioan Gliga se regăsește în lumea gingașă a copilăriei. Va dărui așadar celor mici, în colaborare cu fiica sa, artista Luminița Gliga, volumele : „Copacul fermecat”, „Micuțul vânător”, poemul „Gărgăriță Împărat și furnicuța Ruța”, „Anotimpuri”, „Ghicitori”, „Alfabetul de-nvățat”. Pentru aceste scrieri a fost distins, în 1995 și 1997, cu două premii ale Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat de asemenea volumul de poezie „Clipe și treceri” (Editura Arania, 1992), „Baladele T” (Editura Dealul Melcilor, 2001), „De veghe la candoare” (Editura Axilon, 2004).

1947: Se naște Nicu Covaci. Este un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix. Pe 23 noiembrie 2019 este lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix. Albumul este structurat în zece secțiuni și are 116 pagini. Pe lângă comentariile scrise ale lui Covaci, cartea include și 12 coduri QR, care conectează paginile volumului tipărit cu mediul online, fiind astfel prima carte hibridă (smart-book) din domeniul artelor plastice, publicată în România și, probabil, în lume.

1949: Se naște Paloma Picasso, designer de bijuterii și fiica lui Pablo Picasso. Este un designer de bijuterii și femeie de afaceri franceză de origine spaniolă, cunoscută pentru colaborarea sa cu Tiffany & Co. și pentru parfumurile ce îi poartă numele. Este fiica artistului Pablo Picasso și a pictoriței Françoise Gilot. Paloma Picasso este reprezentată în multe dintre lucrările tatălui ei, cum ar fi Paloma cu o portocală și Paloma în albastru.

1956: Actrița americană Grace Kelly se căsătorește cu Rainier al III-lea de Monaco la Catedrala Saint Nicolas din Monaco.

1957: Se naște Mukesh Ambani. Este un om de afaceri indian și președintele la Reliance Industries, cea mai mare întreprindere din sectorul privat din India, o companie trecută în Fortune 500 și una dintre cele mai mari conglomerate din sectorul privat din lume. În prezent participația deținută de el la Reliance Industries este de 48%.

1960: Studenții din Coreea de Sud organizează un protest național pro-democrație împotriva președintelui Syngman Rhee, forțându-l în cele din urmă să demisioneze, la 26 aprilie, după patru mandate.

1961: Victoria de la Playa Giron a revoluționarilor cubanezi.

1971: Sierra Leone devine republică și Siaka Stevens președintele ei.

1971: Se lansează prima stație spațială, Salyut 1. După 123 de zile de utilizare, va arde la reintrarea în atmosfera Pământului, la 11 octombrie.

1984: Advance Australia Fair este proclamat ca imn național al Australiei, iar verdele și auriul drept culorile naționale.

1989: Moare Matei Balș (n. 1905), medic român. Matei Balș a fost o personalitate de referință în istoria celui mai vechi spital de boli infecțioase din România, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase Colentina, al cărui certificat de naștere datează din 1880, odată cu ridicarea primelor barăci de izolare a bolnavilor contagioși. A publicat peste 350 de lucrări științifice în țară și 35 în străinătate, dintre care unele au fost „cărți-eveniment” și cele mai vândute, de mare utilitate și actualitate și astăzi.  Matei Balș este întemeietorul școlii moderne românești de bacteriologie clinică și pionier al erei „antibioticoterapiei”, aducând contribuții valoroase în chimioterapia unor boli contagioase.

1995: Clădirea federală Murrah din orașul Oklahoma este ținta unui atac terorist. În urma exploziilor au murit 168 oameni, printre care opt ofițeri federali.

2000: Un Boeing 737-200 al Philippine Airlines se prăbușește în timpul aterizării pe insula Samal. Toate cele 131 de persoane aflate la bord au murit.

2005: Cardinalii întruniți în conclavul din 2005 îl aleg pe Joseph Ratzinger în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice (papa Benedict al XVI-lea)

2011: Fidel Castro demisionează din funcția de Prim secretar al CC al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani de deținere a titlului.

2017: În perioada 19-23 aprilie se desfășoară Campionatul european de gimnastică individuală Cluj 2017, ediția a VII-a. Este cea de-a doua ediție găzduită de România după cea din 1957. România a obținut un total de patru medalii: două de aur, una de argint și una de bronz.

2021: Elicopterul Ingenuity al NASA, care face parte din misiunea Mars 2020, efectuează primul zbor cu motor pe o altă planetă.

2022: Moare Kane Tanaka (n. 1903), supercentenară japoneză. A fost o supercentenară japoneză care, până la moartea ei, la 119 ani și 107 zile, a fost cea mai longevivă persoană în viață. Ea este a doua cea mai longevivă persoană din toate timpurile.

Foto:
Wikipedia