VIDEO: Grup infracțional bazat pe relații de rudenie și alianțe, cercetat de DIICOT

La data de 23 noiembrie, autoritățile Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împreună cu alte autorități competente în acest domeniu au pus în aplicare 84 de mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Dolj, Gorj, Timiș și Brăila. 

Infracțiunile avute în vederea organelor competente sunt: constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, proxenetism, spălarea banilor, dare și luare de mită, trafic de influență, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, înșelăciune, fals în declarații, fals intelectual, uz de fals, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și rele tratamente aplicate minorului.   

Începând cu luna septembrie 2020 și până în prezent, trei bărbați (frați), în calitate de lideri decizionali, au inițiat și constituit un grup infracțional bazat atât pe relații de rudenie, cât și prin afiliere sau alianțe (naș-fin, cumnați). 

Grupul era specializat în comiterea de infracțiuni contra persoanei și contra patrimoniului, în scopul impunerii în mediul infracțional al „renumelui” grupării infracționale, în detrimentul altor grupări infracționale, extinderii zonelor de influență atât pe raza municipiului București, cât și la nivelul întregii țări, precum și pentru extinderea activității infracționale în străinătate, prin  sprijinirea unor grupări specializate în infracțiuni informatice. 

Din cercetările efectuate s-a constatat că cei trei lideri decizionali au atras mai mulți membri cu un fizic impunător și comportament violent, pentru a-i însoți zilnic, atât pentru preîntâmpinarea escaladării unor conflicte cu grupări rivale, cât și în vederea unei expuneri cât mai puternice sub aspect numeric a membrilor grupului infracțional în zonele care prezentau interes pentru impunerea influenței. 

Mai mult decât atât, gruparea infracțională a aderat la o altă grupare specializată în comiterea de infracțiuni informatice pe teritoriul SUA, având ca scop transportul sumelor de bani ilegale pe teritoriul României. Astfel, în perioada decembrie 2020 – noiembrie 2021, pe raza municipiului Rovinari, trei făptuitori au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor, în care au atras mai mulți membri, aceștia având roluri stabilite de liderii grupului în funcție de abilitățile demonstrate ale fiecăruia, intelectuale ori în conducerea autoturismelor, scopul fiind acela de a transporta sume foarte mari de bani de pe teritoriul Țărilor de Jos pe teritoriul României. Prejudiciul produs în perioada mai-octombrie 2021 se ridică la de 1.756.284 de USD. 

În intervalul septembrie 2020 – octombrie 2021, liderul grupului infracțional a acumulat în contul aferent portofelului electronic aproximativ 7.000.000 USD în depozite și aproximativ 8.000.000 USD în retrageri, bani introduși în circuitul civil și utilizați ca provenind din surse licite, fiind cunoscută originea ilicită a acestora.  

De asemenea, sumele de bani reciclate au fost învestite în autoturisme, imobile, societăți comerciale, fermă de minat cryptomonede, drepturile de proprietate aflându-se în patrimoniile membrilor grupului ori ale unor persoane interpuse. 

Totodată, s-a reținut că în perioada februarie – aprilie 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de trafic de persoane, iar în vederea atingerii scopului propus membrii acestuia au recrutat și adăpostit mai multe femei, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora în scopul exploatării prin obligarea la practicarea prostituției și alte forme de exploatare sexuală (practicarea de dansuri tip striptease) în incinta unui club aflat în sectorul 1 al municipiului București. 

Întrucât nu erau remunerate pentru activitatea desfășurată de către administratorii în fapt ai clubului, au fost constrânse să întrețină raporturi și acte sexuale în camerele special amenajate și puse la dispoziție de către suspecți. Acesta fiind singurul mod prin care puteau să câștige foloase patrimoniale în cadrul clubului respectiv. 

Activitățile de urmărire penală au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală și Inspectoratului General al Poliției Române, Direcția de Investigații Criminale. 

Foto:
DIICOT